Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Ruta Sepetys: Vrela tišine – Madrid, 1957. godine. Pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, Španjolska skriva mračne tajne. U međuvremenu, turisti i strani poslovni ljudi hrle u zemlju, očekujući toplu dobrodošlicu sunca i vina. Među njima je i osamnaestogodišnji Daniel Matheson, sin naftnog magnata, koji u Madrid dolazi sa svojim roditeljima u nadi da će se kroz objektiv kamere uspjeti povezati sa zemljom rođenja svoje majke. Fotografija – i sudbina – povezuju ga s Anom čije isprepletene obiteljske tajne razotkrivaju pritajeni stisak Španjolskog građanskog rata. Daniel svojim fotografijama otvara neugodna pitanja čiji se odgovori kriju među opasnim sjenama, a rujući po njima biva stjeran u kut, prisiljen donijeti teške odluke kako bi zaštitio one koje voli. Životi i srca sudaraju se, razotkrivajući nevjerojatnu tamnu stranu sunčanog španjolskog grada. Vrhunska pripovjedačica Ruta Sepetys opet baca svjetlo na jedan od najmračnijih kutaka povijesti u ovom epskom romanu o identitetu, nezaboravnoj ljubavi, posljedicama rata i skrivenom nasilju tišine – nadahnuta stvarnim poslijeratnim teškoćama u Španjolskoj.

Shannon Lee: Bruce Lee: Budi voda, moj prijatelju – Bruce Lee kulturna je i filmska ikona, svjetski slavan majstor borilačkih vještina. No Lee je bio i filozofski mislilac uvjeren da su borilačke vještine više od tjelesne discipline – one su savršena metafora osobnog rasta. U ovoj knjizi Shannon Lee dijeli s nama dosad neispričane priče iz očeva života i shvaćanja koji su u samom korijenu njegovih učenja. Svako poglavlje nudi jednu lekciju Brucea Leeja i proširuje se na temelju njegove ikoničke filozofije „budi voda” pokazujući nam put do svjesnijeg načina postojanja. Čitajući knjigu, otkrivamo kako nam bivanje poput vode dopušta da u životu utjelovimo osobine fluidnosti i neutralnosti, što nas približava našoj suštinskoj prirodi i našoj sposobnosti da budemo moćni, ekspresivni i slobodni. Svjedočanstvo traganja i odlučnosti jednoga čovjeka koje je transcendiralo vrijeme i prostor kako bi rasplamsalo našu maštu i nadahnulo nas da promijenimo svoj život.

Katy Flint, Jessica Courtney-Tickle: Orkestar priča priču – Karneval životinja – Dobro došli na Karneval životinja! Jednoga dana dvojica su braće otkrila skrivena vrata iza kućne biblioteke koja vode u čudesni svijet u kojemu životinje govore, plešu i pjevaju. Pogledajte kralja lavova, elegantnoga labuda i ogromne slonove, svi sudjeluju u paradi. Pritisni notu na svakoj stranici, poslušaj kako će priča oživjeti uz glazbu Saint-Saënsovog Karnevala životinja, a nakon čitanja na zadnjoj stranici knjige ponovno poslušaj sve glazbene ulomke.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime