Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Nicola May: Mali dućan u Cockleberry BayuRosa Larkin uvjerena je da je prati loša sreća otkad zna za sebe. Njezin život u Londonu prava je katastrofa, živi kao podstanarka kod zgodnog Josha, uspješnog bankara i strastvenog ragbijaša, koji prema njoj gaji nježne osjećaje, i preživljava od mjeseca do mjeseca. Kad u pitoresknom Cockleberry Bayu, gradiću u grofoviji Devon, naslijedi dućan koji već godinama zjapi prazan, Rosina prva misao je prodati ga i dovesti svoj život u red. No, na njezinu nesreću, tajanstveni dobročinitelj postavio joj je važan uvjet: dućan ne smije prodati, može ga jedino prepustiti nekome tko to uistinu zaslužuje. Svjesna da nema što izgubiti, Rosa odlučuje ponovno pokrenuti posao i dućanu vratiti stari sjaj. Napušta London sa svojim malim jazavčarom Hotom i nekoliko tisuća naslijeđenih funta te stiže u Cockleberry Bay, među znatiželjne mještane… Rosa daje sve od sebe kako bi njezin dućan uspio. No, to ne može sama. Srećom, mnogi joj mještani žele pomoći… Ili možda odmoći? Nicola May u Malom dućanu u Cockleberry Bayu upoznaje nas s mnoštvom živopisnih likova i neočekivanih preokreta, vješto dočaravajući atmosferu engleske provincije. Život s Rosom uzbudljiv je i neizvjestan od prve do zadnje stranice!

Frank Martela: Divan život – Finski filozof Frank Martela, specijaliziran za pitanja značenja i smisla u životu, predstavlja teško filozofsko pitanje na pristupačan i razumljiv način. Iako nas obasipa podacima, poviješću, statistikama, eksperimentima iz psihologije i razmišljanjima velikana svjetske misli kao što su Aristotel, Nietzsche, Schopenhauer, Seneka i Tolstoj, sigurnom nas rukom vodi do jednostavnih odgovora na veliko pitanje: zašto je (moj) život vrijedan življenja? Dijelom filozofsko razmatranje, dijelom praktična knjiga, zadovoljit će svakoga tko – bilo laički, bilo akademski – promišlja smisao života i traži način da unese više značenja i svrhe u svoj život. Duhovito, lucidno, toplo i prisno – u isto vrijeme izaziva naš um i umiruje naše srce.

Giuseppe D’Anna, Clarissa Corradin: 10 ideja za spas planeta – Naš je planet sve zagađeniji, razno smeće na pločnicima gradova i u morima, plastika posvuda, crni dim koji suklja iz dimnjaka tvornica i ispušnih cijevi automobila. Zemlja treba našu pomoć, vrijeme je za promjenu kojoj svatko od nas može pridonijeti. Ova knjiga pokazuje 10 ideja kako svako dijete može pomoći spasiti svijet jer male, svakodnevne stvari čine razliku. Što nas je više, situacija će se brže promijeniti. Iza svake ideje autor iznosi kako to učiniti i zašto je to važno, a na kraju slijedi rubrika “Znaš li” u kojoj donosi zanimljivosti.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime