Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Priscilla Oliveras: Kubanska afera – Sara Vance, utjecajna influencerica na društvenim mrežama koja se oporavlja od poremećaja prehrane, dolazi na svoje kad se na obzoru javi mogućnost razvoja karijere i širenja posla. Ali unatoč dobrim vijestima, njezin uspješni brat i sestra (i njihovi savršeni supružnici) znaju kako postići da se ona osjeća poput uljeza. Zato, kad se njezin nepouzdani dečko ne pojavi na obiteljskom odmoru na Floridi, Sara angažira Luisa Navarra, vatrogasnog bolničara i glavnog ronioca kubanskog podrijetla, spremnog izigravati njezina zaljubljenog zaručnika. Luisova velika kubanska familia generacijama je u Key Westu i njegova tiha snaga napaja se ležernim stilom otoka. Iako na oprezu nakon strašne izdaje, uvijek će pomoći onome kome je pomoć potrebna, posebice odvažnoj ljepotici s iznenađujućim poznavanjem španjolskih psovki. Luis i Sara izmisle priču o tome kako su se upoznali i sudjeluju u obiteljskim večerama, odlaze u vožnje biciklima, na privatne izlete koji uključuju ronjenje, međusobno dijele tajne i razmjenjuju nježne poljupce. Ali kada dođe vrijeme za Sarin povratak kući, hoće li njihova lažna veza iščeznuti kao zalazak sunca ili procvjetati u nešto prekrasno?

Richard Dawkins: Prerastanje Boga – Richard Dawkins je imao petnaest godina kad je prestao vjerovati u Boga. Zadivljen ljepotom i složenošću živih bića, bio je dotad siguran da iza svega toga stoji neki konstruktor koji je sve to osmislio. Promijenio je svoje mišljenje nakon što je saznao za evoluciju. Sada, u Prerastanju Boga ovaj vrsni širitelj i tumač znanosti, jedan od najboljih u svijetu, nudi čitateljima, mladima i manje mladima, priliku da razmisle o nekim velikim pitanjima. I da sami zaključe što je istina, a što je tlapnja. U dvadeset duhovito zabavnih poglavlja Dawkins objašnjava kako prirodni svijet nastaje korak po korak bez nadnaravnog kreatora te izravno izaziva neke od najtemeljnijih tvrdnji što ih izjavljuju svjetske religije. Vjerujete li u Boga? Kojeg? Je li Biblija Dobra Knjiga? Je li privrženost nekoj religiji neophodan ili čak jedini moguć temelj dobrote ljudi? Raščlanjujući sve, od Abrahamovog postupanja sa sinom Izakom pa do građe snježne pahuljice, Prerastanje Boga je provokativni vodič na putu u razmišljanje svojom glavom, umjesto glavama neukih zastrašenih ljudi od prije više tisućljeća.

Steven Johnson: Kako smo došli dovde – Pomislite li kad kako je čudesno što nam je čista voda nadohvat ruke? Ili što nam za svjetlo u mraku treba samo lagani klik prekidača, za čašu mlijeka samo otvorimo hladnjak, a za omiljenu pjesmu uzmemo pametni telefon i u uši utaknemo slušalice? Kako je došlo do toga da imamo sve te suvremene pogodnosti? Svaka inovacija počinje problemom koji treba riješiti. Potom nastaje mreža velikih ideja i nekoliko genijalnih zamisli, što zna dovesti do posve neočekivanih rezultata koji riješe početni problem i usput cijelom čovječanstvu potpuno promijene život.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime