Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Jill Mansell: Počelo je tajnom – Problem s tajnama je što nikad ne znaš kakve posljedice mogu imati… Lainey je izgubila sve. Srećom, jedna sitna laž (OK, prilično velika laž) pomaže joj da dobije posao iz snova. Uskoro počinje živjeti u divnoj kući uz more, tjerati opsesivne obožavatelje jednoga glumca u mirovini – iako daleko od umirovljenog – i pomagati njegovoj šarmantnoj, ali kaotičnoj obitelji. Posao je svakako vrijedan čuvanja tajne. Ako ništa drugo, Lainey barem ne traži ljubav. Vrijeme je da predahne od nje. Pa ipak… Seth, glumčev unuk, stvarno je privlačan. Kemija raste, a njihova je povezanost očita. No kako bi reagirao kad bi saznao da prema njemu nije bila iskrena? Premda, nije Lainey jedina koja ima tajnu. I Seth nešto skriva. Ubrzo će se sve početi razotkrivati…

Ece Temelkuran: Zajedno – Ovo nije još jedna knjiga o tome kako smo uprskali. Ovo je knjiga o tome u kakvom svijetu želimo živjeti sada i radosti koju doživljavamo kad ponovno pronađemo svoje dostojanstvo. Političko nasilje. Globalna nejednakost. Klimatska katastrofa. Čini se kako se sve ruši, a onima na poziciji moći kao da do toga nimalo nije stalo. Što ćemo onda učiniti? Kako možemo početi graditi nešto bolje, zajedno? U 2020. demonstracije diljem svijeta otkrile su nejednakosti utkane u samo tkivo društva. Požari koji su poharali Australiju i Kaliforniju ukazali su da se nalazimo usred klimatske katastrofe. Globalna pandemija nam je pokazala koliko su nam ekonomije nesigurne, a teorije zavjere koje su se plele oko američkih izbora dokazale da se isto može reći i za demokratska društva. U svojoj novoj knjizi Ece Temelkuran piše o onome što bismo trebali učiniti sada te od nas traži da odaberemo odlučnost nad nadom; da prihvatimo strah umjesto hladne udobnosti neznanja; da štedimo energiju za kritiziranje onih koji su na vlasti i razornih sustava koje podržavaju, umjesto da gubimo vrijeme izbacujući bijes na društvenim mrežama. Iznad svega, ova knjiga traži od vas da odlučite vjerovati drugim ljudima s kojima dijelimo ovaj planet.

Saša Veronek Germadnik: Čitači znakova – Slika idiličnog sela u koje dosele djevojčica Dora i njezin mlađi brat Vid i tamo steknu dobrog prijatelja Bora, vrlo će brzo zadobiti i neke nepoželjne obrise. Obrise slutnje, straha, jeze… i postati poprište uzbudljivih događaja, nedokučivih tajni, plemenitih osjećaja… Djeca, na prvi pogled sasvim obična, radoznala i dobrodušna, zapravo su čitači Zemljinih znakova. Čitači spajaju svjetove. Čitači štite Zemlju. Ovo je roman originalne fabule sa snažnom porukom o ljudskoj zlobi i površnosti kojoj treba stati na kraj. Ne bismo li se trebali zamisliti i pokušati sami iščitavati znakove koje nam priroda redovito šalje, a mi ih najčešće niti ne pokušavamo odgonetnuti?

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime