Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Iz Narodne knjižnice Vrbovec stižu nove preporuke. Elizabeth Chadwick: Ljetna kraljica Veličanstven roman o Eleonori od Akvitanije, ikoni XII. stoljeća. Ovaj zadivljujući roman upoznaje nas s Eleonorinim osobinama što su ih previdjeli svi drugi pisci, a temelji se na novim istraživanjima, i prvo je književno djelo koje Eleonoru prikazuje na početku bračnog života, u dobi od trinaest godina. Priča o toj ženi koja je ušla u legendu puna je sablazni, strasti, slavodobitnosti i tragedija, a počinje kad u ljeto 1137. godine Eleonori umire voljeni otac, a ona je prisiljena udati se za mladoga kraljevića Luja Francuskog. Život će joj se gotovo nevjerojatno promijeniti jer tjedan dana poslije vjenčanja postaje francuska kraljica. Eleonora mora napustiti sve što je dotad poznavala, a njezin novi život ispunjen je rizikom – ali i neograničenim mogućnostima. Još nedavno je bila dijete, a sad se na svakom koraku sučeljava s krupnim skandalima, lažnim prijateljstvima, ali i sa zabranjenom ljubavi, pa mora koristiti svu svoju oštroumnost i lukavstvo da sebi osigura budućnost i postane jedna od najmoćnijih žena na svijetu.

 

Alan Čaplar: Hrvatske planine Priručnik Hrvatske planine na jednome mjestu otkriva najljepše, najznačajnije i najizazovnije planine Hrvatske. Hrvatska je srednjoeuropska i mediteranska zemlja, istodobno i planinska i nizinska, primorska i kontinentalna, ljepotom jedinstvena, a brojnošću i raznolikošću prirodnih fenomena jedna od najbogatijih u Europi.

Posebno mjesto na zemljovidu Hrvatske svakako imaju planine. Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima, a da istraživanje nikad ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

Lara Hawthorne: Alba – riba koja živi sto godina Ova je prekrasno ilustrirana slikovnica ekološka priča koja govori o tome zašto je važno da čuvamo i ne zagađujemo naša mora i kako možemo popraviti štetu koju smo već počinili. Govori o čudesnoj ribi Albi koja živi stotinu godina u koraljnom gradu punom boje i života. Ili je tako barem bilo nekada. Sada Alba ima sve manje prijatelja i susjeda, a koraljni greben gubi svoje predivne boje i oblike i umjesto toga postaje sivo mjesto na kojem se skuplja sve više smeća. A što se za to vrijeme događa u gradu iznad površine mora, i kako su ljudi koji ondje žive povezani s Albom i njezinim prijateljima, saznajte u slikovnici koju preporučujemo ponajprije djeci od 3 do 7 godina, ali i svima kojima je važno da mora diljem svijeta budu plava, čista i puna života.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime