Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Chitra Banerjee Divakaruni: Posljednja kraljica – Izdigla se iz puka do dvora i postala posljednja kraljica indijskih Sikha. U ovom fascinantnom romanu temeljenom na stvarnim događajima, Chitra Banerjee Divakaruni donosi životnu priču Jindan, koja je rođena kao kći dvorskog dresera pasa, a zasjela je na prijestolje kao moćna vladarica. Oštrooka, tvrdoglava i strastvena, Jindan je bila poznata po ljepoti. Kad je zapela za oko maharadži Ranjitu Singhu, uzdigla se do dvora, postavši njegova najmlađa, posljednja i najdraža kraljica. A kad se njezin sin, koji je tek bio navršio šest godina, nenadano našao na prijestolju, Jindan je zavladala umjesto njega. Preobrazila se iz obožavane supruge u ratničku kraljicu odlučnu u namjeri da naslijeđe svog sina zaštiti od prijetnje Britanskog imperija. Prkoseći tradiciji, izašla je iz zenane, dijela domaćinstva namijenjenog ženama, odbacila veo i otvoreno se bavila državnim poslovima, a svoje je podanike nadahnula na dva rata. Njezina moć i utjecaj su bili toliki da su Britanci, u strahu od narodne bune, oteli buntovnoj kraljici sve što je imala, ali ni to nije uništilo njezin neukrotivi duh. Veličanstvena ljubavna priča kralja i pučanke, priča o odanosti i izdaji, moćna priča o neraskidivoj povezanosti majke i sina, te nadahnuće za moderno doba, roman Posljednja kraljica američke spisateljice rođene u Indiji Chitre Banerjee Divakaruni vraća u život jednu od najhrabrijih žena devetnaestog stoljeća čija je životna priča jednostavno morala izaći na svjetlo dana.

Michaeleen Doucleff: Izgubljena umjetnost odgajanja – Najstarije kulture na svijetu ovladale su umijećem odgoja sretne, dobro prilagođene djece. Što možemo naučiti od njih? U knjizi Izgubljena umjetnost odgajanja Doucleff se sa svojom trogodišnjom kćeri baca u akciju kako bi naučila i prakticirala strategije roditeljstva triju vrlo uspješnih zajednica: obitelji Maja u Meksiku, obitelji Inuita iznad Arktičkog kruga i obitelji Hadzabe u Tanzaniji. Maje su majstori u odgoju kooperativne djece. Inuiti su razvili izuzetno učinkovit pristup za podučavanje djece emocionalnoj inteligenciji. Hadzabe su stručnjaci za odgoj samopouzdane, samoinicijativne djece jednostavnim alatom koji štiti djecu od stresa i tjeskobe. Autorica živi s tim obiteljima i iz prve ruke promatra njihove metode te ih primjenjuje u odgoju vlastite kćeri, i to s upečatljivim rezultatima. Uči kako disciplinirati bez vikanja. Knjiga je ispunjena praktičnim uputama koje roditelji mogu odmah implementirati te nam pomaže preispitati načine na koje se odnosimo prema svojoj djeci.

Rosie Kugli: Cvijeće i drveće – Većina današnje djece živi u velikim gradovima s nedostatkom prave povezanosti sa živim svijetom koji ih okružuje. Sve manje znaju o ekologiji i prekrasnoj biološkoj raznolikosti našeg planeta, a to je znanje ključno za razvoj osjećaja pripadnosti i brige za prirodu. Ako djeca od malih nogu nauče poštivati i čuvati svijet u kojem žive, sa svim njegovim živim bićima, pomoći će u očuvanju prirode za sljedeće generacije. Ova prekrasna edukativna slikovnica na jednostavan i slikovit način upoznat će djecu s mnogim bitnim pojmovima u ekologiji te im ukazati na probleme u našem okolišu koje je uzrokovao čovjek. Ekološka pismenost, koja se potiče kroz ovu slikovnicu, svakako bi trebala postati važna vještina i dio obrazovnog sustava za sve, uključujući djecu. Slikovnica je stoga upravo i jedan od alata koji danas trebamo kako bi naša djeca u budućnosti postala zagovornici zaštite prirode i našeg planeta Zemlje.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime