Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Washington Irving: Priče iz Alhambre – Nadaleko poznato djelo slavna američkog pisca, biografa i povjesničara Washingtona Irvinga, Priče iz Alhambre, proslavile su ne samo istoimenu, drevnu palaču nego i cijelu veličanstvenu Andaluziju. Nadahnute su Irvingovim diplomatskim boravkom u Španjolskoj u prvoj polovici 19. st., kada mu se otvorila mogućnost putovanja pitoresknim, mitskim andaluzijskim prostorom, u kojem je na svakom kamenu vidljiv sraz španjolskih i maurskih utjecaja. Tijekom proljeća i ljeta 1829. on dobiva dozvolu boravka u maurskoj citadeli Alhambri, čije se crvene zidine uzdižu ponad znamenite Granade, a koju je autor s pravom prozvao „jednim od najčudesnijih, najromantičnijih i najljupkijih mjesta na kugli zemaljskoj“. Ova bogata zbirka, u kojoj se vješto isprepliću povijesni događaji i slikoviti zapisi, oslanja se na španjolski i maurski folklor, povijest, vodiče i anegdote koje je nadahnuti Irving skupio družeći se s tamošnjim pukom. Riječ je o iznimno šarmantnu i zavodljivu štivu koje će svakog putnika namjernika nagnati da krene autorovim stopama.

Anda Bukvić Pažin i Marija Ott Franolić: Velika važnost malih priča – Jeste li se ikad zapitali kako u moru slikovnica i knjiga za najmlađe prepoznati kvalitetne i estetski vrijedne sadržaje te zašto je s djecom korisno čitati umjetničke slikovnice i knjige? Ako jeste – i ako ste roditelji, odgojitelji i odgojiteljice, učitelji i učiteljice ili knjižničari i knjižničarke – odgovore na ta pitanja pronaći ćete u ovoj knjizi o čitanju i čitateljskom odgoju. Velika važnost malih priča pristupačno je napisana popularnoznanstvena knjiga koja govori o čitanju djeci i s djecom. Objašnjava kako u današnje digitalno doba djecu motivirati i naučiti ih da uživaju u čitanju te kako im pomoći da obogate svoj vokabu­lar i povećaju koncentraciju, ne samo za čitanje nego i za pamćenje i učenje.

Branka Primorac: Marin i Sarin čarobni vrt – Osmogodišnja Mara jedinica je, a društvo su joj neobični ljubimci Darwin, Einstein i Coco Chanel. Mlađa Sara ima Keku i Bjelka, živog i krpenog zeca, i tri sestre, ali je usamljena kao da ih nema. Mara stanuje u Ulici ljubičastih patlidžana 21, a Sara u istoj ulici na broju 25, dvije kuće dalje. Znaju se izdaleka, ali bi željele biti najbolje družice za velike akcije. Kad se sretnu, otkrivaju mnogo zajedničkoga. Mara vidi dobro, ali bez slušnog aparatića ne čuje dobro. Sara čuje dobro, ali bez naočala ne vidi dobro. Avanturistice po prirodi, idealan su par da zajedno rješavaju sve zagonetke svijeta, a za početak dvije najveće – tko su vatrogasci što se noću šuljaju oko tri kuće u nizu u četvrti Tri bunara i kakvo se blago krije u škrinji koju je Sari ostavila baka, vrtlarica Teodora.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime