Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Frieda McFadden: Tajna kućne pomoćnice – Teško je naći poslodavca kojeg neće zanimati moja prošlost. Stoga zahvaljujem svojoj sretnoj zvijezdi kad mi milijarder Douglas Garrick ponudi posao – čišćenje zapanjujućeg penthausa s pogledom na cijeli New York i kuhanja obroka u prekrasnoj kuhinji. Dok ne uspijem ostvariti svoj cilj – diplomirati socijalni rad kako bih napokon s ove strane zakona mogla pomagati zlostavljanim ženama – samo trebam obavljati što bolje mogu posao kućne pomoćnice. A to je nešto što sam u životu radila i previše puta. Zvuči savršeno. No, još nisam upoznala gospođu Garrick, čak je nisam ni uspjela vidjeti izvan sobe za goste gdje kao da se cijelo vrijeme krije. Uvjerena sam kako sam jednom čula njezin plač. I sigurna sam kako je mrlja na njezinoj bijeloj spavaćici osušena krv – od svih ljudi, ja je odmah mogu prepoznati. Kako uvijek pomognem – nikad, nikad ne mogu otići, čak i kad bih trebala – odlučujem pokucati na njezina vrata i vidjeti je li sve u redu. Ono što ću nakon toga otkriti sve će promijeniti…

Noémi Orvos-Tóth: Naslijeđena sudbina – Kada počnemo istraživati uzrok svojih blokada, tjeskoba, propalih veza i opetovanih neuspjeha, često se pokaže da nam događaji iz vlastita života ne daju odgovarajuće objašnjenje. Tada vrijedi ispitati širu perspektivu i istražiti životne događaje naših roditelja, djedova i baka ili čak ranijih generacija. U većini slučajeva šokira nas kad otkrijemo – a to potvrđuju i rezultati suvremenih istraživanja – da traume, neprerađeni strahovi i narušeni odnosi naših predaka ne nestaju s njima, da i dalje žive u nama. Kad shvatimo da se u našem životu nekadašnji ratni progon očituje kao depresija, trauma prisilnog premještaja kao stalno nepovjerenje, gubitak privrženosti kod prabake koja je ostala siroče kao naš neuspjeh u vezama, prešućena priča djeda samoubojice kao panični poremećaj – da spomenem tek nekoliko mogućih primjera… Meni je sada potpuno jasno da se ničija sudbina ne može razumjeti bez transgeneracijske perspektive. Želimo li se osloboditi mučnih simptoma ili promijeniti neugodne obrasce ponašanja i osjećaja, moramo razotkriti povijest svoje obitelji. To često nije lako, jer za sobom vučemo i s koljena na koljeno prenosimo tajne i neizgovorene napetosti. A tabu teme sprečavaju nas da se na zdrav i iskren način povežemo jedni s drugima i sami sa sobom. U ovoj bih knjizi željela provesti čitatelja transgeneracijskim putem samospoznaje kako bi mogao u vlastitom životu prepoznati i ispraviti negativne emocionalne stavove i obrasce ponašanja naslijeđene iz prošlosti.

Magali Le Huche: Pepi i rock – Pridružite se Pepiju u ovoj zanimljivoj glazbenoj pustolovini diljem živopisnog Londona, a istražite slikovnicu i prstićima jer ćete pritiskom na označene kružiće uživati u šesnaest isječaka pjesama i drugih zvukova te naučiti ponešto o rock-glazbi, a sigurni smo da ćete i zaplesati s djecom u sjajnom ritmu.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime