Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom tjedna iz Narodne knjižnice Vrbovec stižu nove preporuke. Pavao Pavličić: Tajne zanata S više od 100 napisanih knjiga i tko zna koliko održanih književnih susreta, Pavao Pavličić odlučio je svoj dijalog s čitateljima prenijeti u pisani tekst i otkriti tajne svojeg spisateljskog zanata i umijeća, ne očekujući da to bude kraj dijaloga, dapače želeći nastaviti i dalje, ali i da knjiga ostane svima onima koji neće imati priliku pitati ga nešto o njegovu pisanju. Tekst je organiziran u obliku triju književnih susreta, i to onih na koje je najviše išao: u osnovnu školu, u srednju školu i kad su ga pozivali da posjeti učenike kakve škole pisanja. Pavličić zanimljivo i duhovito objašnjava kako i zašto piše, ali se dotiče i složenijih tema poput angažmana, društvene uloge literature i sličnih. Autor piše i o svojoj produktivnosti i njezinim razlozima, o vlastitom shvaćanju književnog posla, kao i svega onoga što uz njega ide. Jednostavno i bez mistifikacije, Pavličić otkriva tajne svojeg zanata koje će, ovako otkrivene, možda nekima pomoći da se i sami okušaju u pisanju. Ako i neće, uživat će u zanimljivom, duhovitom i mudrom tekstu o tome što znači biti pisac danas.

Juraj Bubalo: Putovanja braće Seljan Istraživači Afrike i Južne Amerike, braća Mirko (1871.–1913.) i Stevo (Stjepan) Seljan (1875.–1936.) bili su najplodniji hrvatski putopisci izvaneuropskih krajeva u prvim desetljećima 20. stoljeća. Iako su im životi i putovanja tematizirani u romanu i stripu, u znanstvenim raspravama, a u novije vrijeme i dokumentarno – filmski, njihovo izvorno pisano djelo ostajalo je neukoričeno. Uza svu volju i napore iskazane na istraživačkim putovanjima, braći Seljan za života nije uspjelo ostvariti želju da se sve sakupi u jednu knjigu, ilustriranu po mogućnosti, a uzaludna su bila i kasnija nastojanja drugih da objelodane takvo djelo. Tekstovi koji najbolje reprezentiraju književni opus i istraživački rad braće Seljan tako su sada prvi put objedinjeni u knjizi – više od stotinu godina nakon što su tiskani u časopisu Prosvjeta.

Krunoslav Mikulan: Škola u opasnosti Od autora Zmaja ispod Staroga grada, jednog od najnagrađivanijih i najčitanijih dječjih romana u 2019., dolazi još uzbudljiviji nastavak. Četvero prijatelja – Niku, Moranu, Sebastijana i Vatroslava – upoznali smo u romanu Zmaj ispod Staroga grada i pratili njihove uzbudljive, napete, katkad i vratolomne pustolovine. Ostavili smo ih u iščekivanju što će se izleći iz golema jajeta stara nekoliko stotina ili možda tisuća godina. U novom nam romanu Krunoslav Mikulan otkriva kako se izlegao mali zmaj, a naši junaci sada postaju Zmajeva družina. Kako će se naša četvorka snaći u odgoju zmaja? Ponovno zapadaju u uzbudljive i čudesne pustolovine. Otkrivaju nove tajne, sklapaju nova prijateljstva čak i s natprirodnim bićima. U rješavanju problema rabe svoje natprirodne moći, ali i dosege moderne tehnologije. Autor je ostvario sjajan sklad povijesti, kulture i tradicije jednoga kraja i tehničkih i znanstvenih dostignuća današnje civilizacije.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime