Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Lisa See: Ženski krug dame Tan – Prema Konfucijevim riječima „obrazovana je žena beskorisna žena”, ali Tan Yunxian, djevojku iz ugledne obitelji, djed i baka odgajaju da bude korisna, odnosno obrazovana. Njezina je baka, naime, jedna od tek nekolicine liječnica u Kini i ona je ta koja svoju unuku uči osnovama kineske medicine. Yunxian, uz Meiling, mladu vježbenicu za primalju, od djetinjstva tako uči o ženskim bolestima, a djevojčice ubrzo postaju prijateljice. Nakon udaje, svekrva Yunxian zabranjuje viđanje s Meiling, ali i pomaganje ženama i djevojkama u kućanstvu. Umjesto toga od nje se očekuje da se ponaša kako priliči supruzi bogatog muškarca i što prije ispuni svoju najvažniju ulogu, a ta je roditi nasljednika…Temeljen na stvarnoj priči, Ženski krug dame Tan hit-autorice Lise See krasno je napisan roman o ženi koja je bila značajna u vrijeme dinastije Ming, a bila bi iznimna i u današnje doba, kao i o ženama koje pomažu jedne drugima.

Neda Vuković: Težina ljepote – Novo izdanje ispovijesti o anoreksiji i oporavku do ponovnog povjerenja u život. Ispovijest Težina ljepote bila je 2014. kod nas prvo objavljeno iskustvo anoreksije. Danas, iz perspektive udate žene i majke troje djece, autorica sagledava traume svojeg odrastanja i vraća nadu djevojkama koje ne nalaze način za borbu s poremećajem hranjenja. U posljednjih 10 godina nisu se poboljšale mogućnosti liječenja poremećaja hranjenja, dok se u javnosti problem i dalje potiskuje i borba s anoreksijom prepušta zabrinutim roditeljima i liječnicima koji su izravno suočeni sa slučajevima djevojaka koje odbijaju hranu. U predgovoru drugom izdanju Neda Vuković piše: „Osobe koje imaju poremećaj hranjenja ili je on jednom bio dio njihovih života žive s dubokim osjećajem srama zbog stanja u kojem jesu ili zbog onoga kroz što su prošli. Za njih sam željela pisati i pokazati sebe. Za djevojčice koje leže na odjelima i boje se da će im staviti sondu. Nemaju menstruaciju i prostor gladi jedini je prostor u kojemu su svoje. Ako vide mene i moju djecu, možda se nešto u njima pokrene i probudi nadu da mogu živjeti funkcionalno u formi koja je njima prihvatljiva”.

Jasna Horvat: Perunika – Mitska junakinja hrabra je ratnica i odvažna kći dobrog diva Svitogora. Vitkoga tijela nalik je na strijelu i munje kojima se Perun javlja s nebeskih prostranstava. U mladim danima nazivana je Strijelkom, Sabljicom, Ljeljom i Ljeljuljom, a nakon udaje za Peruna, boga munja i gromova, odaziva se na ime Bogiša i Perunika. Perun i Perunika zemaljski svijet nadgledaju s neba, obilazeći ga u svojim vatrenim kočijama. Ondje gdje je nestao red i pravda, Perun udara svojim munjama i gromovima. Na mjestu udara Perunove strijele niče Perunika u obliku cvijeta, a bojama oprave šalje poruku svakome tko je ugleda. Odjevena u bijelo, Perunika je čista i bezbrižna, u žutoj opravi, Perunika je strastvena ili ljubomorna, ako je u ljubičastoj, šalje mudrost i razboritost, dok plavom širi vjeru i nadu u bolju budućnost.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime