Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Rae Meadows: Zemlja zime – Sovjetski Savez, 1973. Osmogodišnja Anja primljena je u slavni gimnastički program SSSR-a, a njezina je malena obitelj oduševljena jer za jednu djevojčicu vjerojatno nema veće časti. Prije mnogo godina Anjina je majka netragom nestala, za sobom ostavljajući shrvana supruga i ranjivu kćer, koji žive mračnim i tihim životom u gorkoj hladnoći Sibira. Jedina osoba kojoj Anja vjeruje susjeda je Vera, starica koja je preživjela deset godina zatočeništva i neopisivih strahota logora. No Anja ne zna da su njezina majka i Vera također bile prijateljice i da starica možda zna ponešto o majčinu nestanku. Dok niže uspjeh za uspjehom u natjecateljskoj gimnastici, i gleda kako druge djevojke padaju u nemilost, Anja ubrzo shvaća da i zbog najmanje pogreške može izgubiti baš sve.

Mark Hyman: UltraumOsjećate li mentalno zasićenje? Mentalno zasićenje poznato je i pod nazivima depresija, anksioznost, gubitak pamćenja, konfuzno stanje, ADHD, autizam i mnogim drugima. Premda je ne vidimo, ta tiha epidemija već je zahvatila više od milijardu ljudi diljem svijeta. Ako je odgovor na neko od sljedećih pitanja potvrdan, možda i vi patite od mentalnog zasićenja. Osjećate li se depresivno, potišteno i nemate motivacije? Je li vam gotovo nemoguće usmjeriti se i usredotočiti? Jeste li često tjeskobni, zabrinuti ili shrvani stresom? Osjećate li kao da vam je um okružen maglom pa ne možete jasno doživjeti svijet?
Nije sve izgubljeno. U knjizi Ultraum Mark Hyman, autor knjige s popisa uspješnica New York Timesa, pokazuje vam da, ako se želite riješiti mentalne zasićenosti, morate najprije izliječiti svoje tijelo. Dr. Hyman predstavlja jednostavan šestotjedni plan zasnovan na načelima novog područja funkcionalne medicine kojemu je cilj da nam se vrati zdravlje, da razbistrimo misli, budemo usredotočeni, imamo dobro raspoloženje, osjećamo se smireno, samouvjereno i samopouzdano te da budemo dobro raspoloženi.

Lu Fraser: Greta, najmanja od svih – Greta je najbolja mala jačica svoga krda. Njezina je dlaka rudlava, njezina su kopita spretna, a dani su joj ispunjeni hopsanjem ledenim stijenama. Ali nešto je muči: Greti nedostaje velikoće. Jedva čeka odrasti i biti velika kao drugi Jakovi. No, što ako postoje neke stvari koje samo Greta može napraviti? Ova topla i dlakava priča pokazat će ti da smo savršeni … baš ovakvi kakvi jesmo!

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime