Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Fiona Valpy: Priča iz Casablance Maroko, 1941. Nakon što je Francuska pala pod nacističku okupaciju, dvanaestogodišnja Josie sa svojom je obitelji pobjegla u Casablancu, gdje čekaju siguran prijelaz u Ameriku. Život je ondje intenzivan poput sunca, svaki prizor, miris i zvuk preplavljuju joj osjetila u gradu punom nevjerojatnih ljudi. Svijet je to miljama daleko od problema kod kuće – i Josie to obožava! Sedamdeset godina poslije, Zoe, još jedna pridošlica u opojnom lučkom gradu, teško se nosi sa svojim brakom, kćerkicom i novim životom iseljenice u njoj nepoznatom Maroku. Kada sasvim slučajno ispod podnih dasaka u spavaćoj sobi otkrije malu drvenu kutiju i dnevnik iz 1940-ih, svoj usvojeni grad počinje gledati kroz Josiene oči. Zoe kreće na putovanje u unutarnji svijet mlade Josie, koja je nekoć možda imala isti pogled na Atlantski ocean, ali koja je poznavala sasvim drugačiju Casablancu.

Gretchen Rubin: Život u pet osjetila U sve užurbanijem životu naša nam čula još uvijek nude trenutno olakšanje, odmor i užitak fizičkog svijeta, ali i način da osjetimo pa i dodirnemo ono onkraj osjetila. Gretchen Rubin, autorica velikog svjetskog hita Projekt sreća i nagrađivane aplikacije Happier te voditeljica podcasta Happier with Gretchen Rubin, u svojoj novoj knjizi otkriva neočekivana zadovoljstva koja nam pružaju pet osjetila: užitak gledanja, milinu slušanja, zavodljivost mirisanja, slast kušanja i radost dodirivanja.

Kada je nakon jednog posjeta okulistu shvatila koliko su nam osjetila važna, odlučila je provesti godinu dana dug eksperiment pet osjetila. Kao autorica koja je poznata po svojoj sposobnosti da lako i jednostavno sažme i prenese složene ideje, u knjizi je objedinila najnovije znanstvene spoznaje, filozofiju, literaturu i vlastita iskustva kako bi istražila možemo li svaki dan proživjeti svjesno, smisleno, radosno i povezano – umjesto u svojoj glavi više živjeti u svojem tijelu.

Štivo koje daje duboke uvide i praktične prijedloge poziva nas da upotrijebimo moć zapažanja kako bismo živjeli bogatije, kreativnije, suosjećajnije, vitalnije i sretnije.

Jessica Courtney-Tickle: U pećini gorskog kralja Otkrijte čarobnu pećinu gorskog kralja u glazbenoj priči o Peeru Gyntu. Pratite Peera u potrazi za pustolovinama, na putovanju u srce planine i u otkrivanju skrivenog blaga. Pratite kako ga hvataju trolovi i odvode ga da bi upoznao strašnoga gorskog kralja. Hoće li Peer uspjeti pobjeći? U novoj glazbenoj slikovnici iz poznatog serijala Orkestar priča priču pritisnite note na svakoj stranici i poslušajte kako priča oživljava uz glazbu Griegova Peera Gynta! Nakon čitanja na zadnjoj stranici knjige ponovno poslušajte sve glazbene ulomke.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime