Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Maja Lunde: Posljednji svoje vrste – Sankt Petersburg 1880: kosti nedavno uginulog divljeg konja iz daleke su Mongolije u Rusiju stigle Mihaelu, pomoćniku tamošnjeg direktora zoološkog vrta koji će zapanjeno ustvrditi kako kostur koji se nalazi ispred njega nalikuje na prethistorijskog divljeg konja, za kojeg se smatra da je davno izumro. Mihael počinje sanjati o naizgled nemogućem pothvatu; ekspediciji u Mongoliju. Mongolija, 1992: godinama veterinarka Karin pokušava Divljeg konja Przewalskoga vratiti iz Europe natrag u Mongoliju gdje su oni desetljećima ranije izumrli. U tu će svrhu otputovati u Nacionalni park Hustai sa svojim sinom Mathiasom, koji ima vlastite razloge za napuštanje Berlina. Norveška, 2064: Eva odbija dići ruke od svoje farme koja se raspada. Iako je većina njenih susjeda, zbog nestašice hrane, lijekova i vode, već odavno pobjegla, Eva se tome opire. Divlja kobila o kojoj se brine upravo se oždrijebila, a jednog dana sreće i mladu ženu – Louise – kojoj očajnički treba smještaj…Nakon međunarodnih bestselera Povijest pčela i Plavetnilo, treći roman u „Klimatskoj tetralogiji“ Maje Lunde priča je o ljudima, životinjama i ljudskim životinjama. Kako na nas utječu ostale vrste na Zemlji? Što nas razlikuje od životinja? Ima li još vremena da ispravimo svoje pogreške? I što je potrebno učiniti kako bismo preživjeli?

Ingrid Newkirk, Gene Stone: Te divne životinje – Osnivačica i predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk i autor Gene Stone u ovoj knjizi istražuju čudesan svijet životinja i savjetuju kako da se s više nježnosti i dobrote odnosimo prema fascinantnim bićima s kojima dijelimo planet. Posljednjih desetljeća sve više istraživanja pokazuje tko su zapravo životinje – inteligentna, svjesna i empatična bića sposobna za izražavanje emocija, razvijanje komunikacijskih mreža i još mnogo toga. Guske koje se zaljubljuju i ostaju vjerne partneru cijeli život, ribe koje „pjevaju“ pod vodom, ili slonovi koji upozoravaju druga krda na opasnost u blizini, svi oni zaslužuju naše duboko poštovanje. Newkirk i Stone nude nam i detaljan vodič kroz nove načine koji ljudima omogućuju da izbjegnu iskorištavanje i zlostavljanje životinja te nam pokazuju kako u svakodnevnom životu možemo spriječiti nepotrebnu okrutnost prema njima. Knjiga Te divne životinje pokazat će vam zašto životinje zaslužuju našu ljubav i poštovanje te što sve možete učiniti da im to i pokažete.

Nikola Kujundžić: Ježići – Duhovite i poučne zgode iz života jedne obične obitelji koja udomljava petero ježića i njihovu mamu. Te male, drage životinje postaju na svoj način središte obiteljskoga života. Njihova prehrana, čišćenje i smještaj postaju svakodnevna briga u domu. Djeca s puno veselja prihvaćaju nove obveze, a čitatelji stalno doznaju nešto novo o ježevima kao živim bićima.

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime