Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Danielle Trussoni: Majstor zagonetki – Cijeli je svijet zagonetka, a nitko ne razumije njegove obrasce kao čuveni zagonetač Mike Brink. Nakon teške ozljede mozga Mikeu, nekadašnjoj srednjoškolskoj sportskoj zvijezdi, potrebne su tek sekunde da odgonetne najkompleksnije zagonetke. Život mu se promijeni kada ga iz jednog ženskog zatvora pozovu da pogleda zagonetni crtež Jess Price, žene osuđene na trideset godina zbog ubojstva. Puka znatiželja ubrzo će se pretvoriti u opsesiju, a potraga će ga odvesti na vrtoglavo putovanje od ženskog zatvora u državi New York preko Praga 19. stoljeća pa sve do tajnih odaja njujorške knjižnice Morgan. A odgovor koji traži krije se u drevnom misteriju koji bi mogao odrediti sudbinu čovječanstva. Majstor zagonetki uzbudljiv je triler američke spisateljice Danielle Trussoni čiji su hit-romani prevedeni na više od trideset jezika.

Ivica Picek: Iza granica vidljivog – Ova zanimljiva knjiga prati autorovu osobnu potragu za razumijevanjem fizikalnog svijeta. Višeslojna priča (story), kako ističe autor, daleko je od potpune priče (history), riječ je o autorovu osobnom doživljaju križanja puteva koji su nas doveli do suvremene znanosti. Da bismo došli na to križanje, velikim smo koracima prevalili put na kojemu je astrologija izrasla u astronomiju i kozmologiju, a alkemija sazrela u kemiju i otvorila vrata atomskog svijeta. U svijetu atoma spoznali smo zakone kvantne mehanike koji su potom otvorili vrata u unutarnji, subatomski svijet. Ključ za otvaranje vanjskog svijeta bila je opća teorija relativnosti. Cijenjeni teorijski fizičar prof. dr. sc. Ivica Picek ovom nam knjigom na razumljiv način daje uvid u vlastita promišljanja o putevima koji su nas doveli do suvremene znanosti. U toj pustolovini potrage za odgovorima koji su oblikovali svijet kakav danas jest društvo mu pravi Sofija, koja je autorov alter ego, »nepotkupljiv u traženju dubljeg razumijevanja«, kako to ističe sam autor. Čarolija našeg svijeta počiva na poznatim sastavnicama (kvarkovi i leptoni), ali i na onim zagonetnim (tamna tvar). Ovo je putovanje koje se odnosi na oba ta puta te čitateljima omogućuje »kročenje stazama velikih fizikalnih otkrića«.

Ransom Riggs: Muzej čuda gospođice Peregrine – Sve što trebate znati o svijetu čudnovatih napisala je gospođica Peregrine. Muzej čuda gospođice Peregrine nezaobilazan je vodič kroz opasnosti i divote svijeta čudnovatih s uputama za nove članove. Idealan je priručnik za sve koje zanima svijet gospođice Peregrine i čudna povijest čudnovatih te njihove neobične navade. I najveći obožavatelji djela o čudnovatima otkrit će neke nove tajne o kojima nisu sanjali ni u najluđim snovima, upoznati nebrojene nove čudnovate, njihove nove neprijatelje i vremenske petlje popraćene stotinama dosad neviđenih starih fotografija i izabranih ilustracija. Muzej čuda gospođice Peregrine može se čitati zasebno ili kao uvod u svijet čudnovatih…

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime