Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Julianne MacLean: U sjeni vinove loze – Sladak okus grožđa, opojan miris cvijeća…Fiona dobro zna kako čuvati tajnu: spoznaju da je rođena iz majčine afere već godinama krije pred svojim navodnim ocem, kojega bi istina zacijelo ubila. No jednoga dana stiže neočekivana vijest: Fionin je pravi otac preminuo, ostavivši joj svoju vinariju u Italiji. Putovanje u srce Toskane, gdje je čekaju bijesni polubrat i polusestra, odlučni u namjeri da ospore oporuku, postaje putovanje kroz labirint obiteljskih tajni i potraga za istinom o tome što se dogodilo onog sudbonosnog talijanskog ljeta kada su se upoznali njezini roditelji. Tople zrake sunca, zvuk vjetra koji povija grane čempresa…

 

Emma Reed Turrell: Prestanite ugađati drugima – Bilo da je riječ o vezama, poslu, obitelji ili našim odnosima s drugim ljudima, svi mi, svjesno ili nesvjesno, težimo tome da nas drugi vole i da se svidimo drugima. To je donekle i razumljivo jer, evolucijski gledano, za društvenu životinju poput nas, ovisnu o skupini, nekoć je bilo vrlo opasno biti nesuradljiv, nevoljen ili odbojan drugima. U međuvremenu su se mnoge okolnosti promijenile, ali naša želja da ugodimo i svidimo se drugima i dalje je sveprisutna, neovisno o spolu, dobi ili statusu. K tome još, u našim užurbanim, modernim životima naše uloge i odgovornosti sve su brojnije, a sve je više i onih kojima treba ugoditi. Problem nastaje kada u pretjeranom nastojanju da ugodimo drugima zanemarimo svoje potrebe i želje, žrtvujući tako vlastito zadovoljstvo i sreću. U ovoj inspirativnoj, mudroj i poučnoj knjizi, britanska psihoterapeutkinja Emma Reed Turrell opisuje „četiri vrste ugađača ljudima“ – osobe kojima je uvijek lakše reći da nego objasniti zašto ne – nudeći praktične i ohrabrujuće savjete o tome kako bolje razumjeti i zaustaviti ugađačko ponašanje kada ono počne negativno utjecati na našu mentalnu i fizičku dobrobit. Njezini savjeti pomoći će vam da se oslobodite obrazaca tog nezdravog ponašanja te se na ispravan način počnete brinuti o drugima – kako biste se naposljetku mogli bolje brinuti o sebi.

Catherine Barr, Steve Williams: Priča o životu – U početku na Zemlji nije živjelo NIŠTA. Zemlja je bila vruće, bučno mjesto. Iz vulkana je šikljao zagušljiv plin i diljem zemaljske kugle neprestano su ključali oceani lave… Čudesna priča o evoluciji života na Zemlji počinje prije oko 4 milijarde godina u tom svijetu vulkana i uzavrele lave. Ovdje, u morskim dubinama, oblikovala se i razvila prva stanica – život se počeo buditi! Upoznaj Tiktaalika, jedno od prvih velikih stvorenja koje je puzalo po tlu, gušterolike gmazove koji su postali dinosauri… Saznaj više o velikoj katastrofi koja je zadesila dinosaure i krznenim životinjama koje su se naposljetku razvile u prve ljude. Ova slikovnica uzbudljiv je uvod u evoluciju temeljen na najnovijim znanstvenim spoznajama, sa zaigranim ilustracijama koje će djecu provesti kroz 4 milijarde godina života na našem planetu.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime