Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Taylor Jenkins Reid: Malibu gori – Malibu, kolovoz 1983. Djeca legendarnog pjevača Micka Rive tradicionalno obilježavaju kraj ljeta – ludom zabavom koja je društveni događaj sezone. Svi žele biti u društvu poznatih Riva – Nine, talentirane surferice i supermodela, braće Jaya i Huda; prvaka u surfanju i poznatog fotografa, i njihove obožavane sestrice Kit koja tek treba otkriti što će postati. Jedina osoba koja se ne raduje zabavi godine je Nina, koja nikada nije voljela biti u centru pažnje, a koju je njezin suprug, profesionalni tenisač, upravo javno napustio. Možda ni Hudu nije do tuluma jer ima neriješenog posla s bratom, a to bi ih moglo koštati odnosa. Jay, s druge strane, broji minute do sumraka, kada će se pojaviti djevojka o kojoj ne može prestati razmišljati. A Kit ima nekoliko tajni koje skriva od svih – uključujući i gosta kojeg je pozvala ne upozorivši braću i sestru. Do ponoći će se zabava potpuno oteti kontroli, a do jutra će raskošna vila izgorjeti. No prije toga, na slavnoj će zabavi alkohol teći u potocima, glazba će treštati do zore, slavne osobe spoticat će se jedna o drugu, a ljubavi i tajne koje su oblikovale generacije ove obitelji sve će isplivati na površinu. Nakon uspješnica Sedam muževa Evelyn Hugo, Daisy Jones i Šestorka, Dok nas brak ne rastavi i Ljubav(i) mog života, ovo je još jedan sjajan roman sjajne Taylor Jenkins Reid.

Michael E. Long, Daniel Z. Lieberman: Nezasitna molekula – Zašto smo opsjednuti onim što želimo, a dosadi nam kad to dobijemo? Zašto je ovisnost ovisniku “savršeno logična“? Zašto se ljubav tako brzo promijeni iz strasti u ravnodušnost? Zašto su neki ljudi zagriženi liberali, a drugi nepokolebljivi konzervativci? Odgovor leži u kemikaliji, u jednoj molekuli u našem mozgu: dopaminu. Dopamin nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta. Sada, tisućama godina kasnije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture i samog napretka, ali i naše mračne strane. Dopamin uvijek traži još – još stvari, još stimulacije i još iznenađenja. U tome ga ne mogu pokolebati ni emocije, strah ni moral. U ovoj fantastičnoj knjizi ugledni psihijatar dr. Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long objašnjavaju djelovanje dopamina u svakodnevnim situacijama, primjerima iz svijeta poznatih i bizarnim znanstvenim eksperimentima, ali i pokazuju kako ga uravnotežiti s onim što imamo ovdje i sada kako bismo pronašli sklad i zadovoljstvo. Ta jedna jedina molekula je onaj ključni, višenamjenski alat koji nas putem tisuća neurokemijskih procesa tjera da se izdignemo iznad uživanja u pukom postojanju i istražujemo bezbrojne mogućnosti koje nam se otvaraju ako se prepustimo maštanju.

Andrea Scalzo Yi: 100 jednostavnih steam aktivnosti – Rasplamsajte svoju znatiželju ovim zabavnim igrama i kreativnim projektima kako biste savladali osnovne koncepte u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, umjetnosti i matematici. Nevjerojatne aktivnosti, koje vam donosi Andrea Scalzo Yi, osnivačica platforme Raising Dragons, učenje čine toliko uzbudljivim da ćete zaboraviti da učite! Dosađujete se na kišni dan? Sad možete odabrati projekt, prikupiti materijale i čarolija može početi! Iskušajte dalekosežne znanstvene pokuse poput Kišnih oblaka od pjene za brijanje ili Lava lampi. Pretvorite vrijeme za matematiku u vrijeme za zalogaj pomoću ukusnih Razlomaka na keksima s punjenjem. Oslobodite svoju neograničenu kreativnost umjetničkim projektima kao što su Mramorni papir ili Čudovišne bube. Uz sezonske aktivnosti poput Poligona s preprekama od valjaka za plivanje i Eruptivnih bundeva imat ćete dovoljno igara tijekom cijele godine. Zabavite se učeći o osnovnim idejama iz kemije, fizike, računalstva, miješanja boja i još mnogo toga, a sve to dok rješavate probleme i radite zajedno sa svojim prijateljima. Zahvaljujući projektima za koje su vam dovoljni svakodnevni kućanski predmeti i koji zahtijevaju vrlo malo nadzora odraslih osoba, 100 jednostavnih STEAM aktivnosti najbolji je mogući izbor za prekrasan, kreativan dan učenja.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime