Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Rebecca Serle: Jedno talijansko ljeto – Kad Katy umre majka, sruši joj se cijeli svijet. Carol nije bila samo Katyna majka nego i najbolja prijateljica te prva osoba od koje će zatražiti savjet. Znala je sve odgovore, a sada, kad je Katy treba najviše, nema je. Da stvar bude gora, upravo su na dva tjedna trebale otputovati u Positano, u Italiji, čarobni grad u kojem je Carol provela ljeto neposredno prije nego što je upoznala Katyna oca. Katy je godinama čekala da je Carol povede tamo, a sada je prisiljena sama se upustiti u pustolovinu. Ali čim stigne na Amalfijsku obalu, Katy počinje osjećati duh svoje majke. Potaknuta zadivljujućim morem, prekrasnim liticama, ljubaznim stanovnicima i, naravno, ukusnom hranom, Katy osjeća da se vraća u život. A onda se pojavljuje Carol – u punoj mladalačkoj snazi, osunčana i stara trideset godina. Katy ne razumije što se i kako događa – zna samo da joj se majka nekako, nevjerojatno, vratila. Tijekom jednoga talijanskog ljeta Katy upoznaje Carol, ne kao svoju majku, nego kao mladu ženu prije nego što ju je rodila. No Carol nije baš onakva kakvom je Katy zamišljala da je mogla biti pa uskoro mora pomiriti predodžbe majke koja je znala sve i one mlade žene koja se tek upoznaje sa životom.

Lara Černicki, Stašo Forenbaher: Kvarnerski otoci pješice i biciklom – Lara Černicki i Stašo Forenbaher već su se svojim prethodnim zajedničkim knjigama – Kratke šetnje u prošlost, Starim cestama preko Velebita i Starim cestama do mora – dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine, kao predani istraživači koji su javnosti otkrili niz do tada zapostavljenih spomenika kulture i kao vješti pisci koji kod čitatelja pobuđuju strast za istraživanjem često zaboravljenih kutaka naše domovine. Ovog puta fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Obilazili su ih, mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. A potom su sve to saželi u tristotinjak stranica i smjestili među korice knjige. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. Knjiga je namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima čarobne prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka.

A.F. Steadman: Skandar i fantomski jahač – Skandar Smith ostvario je svoj san: uči za jahača jednoroga. No, na početku njegove druge godine u Gnijezdu javlja se nova prijetnja. Netko ubija besmrtne divlje jednoroge, proročanstvo upozorava na strašnu opasnost, a elementalne katastrofe počinju razarati Otok. U međuvremenu, Skandarova sestra Kenna žarko mu se želi pridružiti i Skandar je odlučan pomoći joj u tome, bez obzira na sve. Dok se oluja sprema, može li Skandar otkriti kako spriječiti uništenje Otoka prije nego što bude prekasno?

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime