Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Sophie Kinsella: Zabava tek počinje – Prošle su gotovo dvije godine otkako su se Effieni roditelji rastali, a ona se otad otuđila od oca i posvađala s njegovom novom (i puno mlađom) djevojkom Kristom. Osim toga, doznala je i da su prodali obiteljski dom te priređuju »zabavu iseljenja« na koju ona nije pozvana. Effie ni ne želi doći na tu zabavu, no sjeti se da je u dimnjaku kuće sakrila svoje dragocjene babuške i odluči se vratiti po njih. Jedina joj je prilika ušuljati se u kuću dok su svi zauzeti slavljem i pronaći babuške. Dok se potajno uspinje prašnjavim tavanima, skriva ispod stolova i pokušava izbjeći bivšeg dečka, otkriva neočekivane tajne o svojoj obitelji te načuje razgovore i o sebi. Effie preostaje sve manje vremena pa se pita je li jedini način da otkrije što se zapravo događa s njezinom obitelji taj da jednostavno upadne na zabavu…

Oleg Maštruko: Vrt razgranatih staza – Ova knjiga nastala je kao rezultat tri dugačka, odvojena putovanja po zemljama Latinske Amerike. Svodeći račune svojih dosadašnjih putovanja i putopisa, Maštruko odlučuje pisati o Južnoj Americi kao kontinentu koji je do sada, uz Europu, najviše proputovao. Detaljno je proputovao ili barem posjetio devet zemalja: Boliviju, Paragvaj, Argentinu, Urugvaj, Dominikansku Republiku, Panamu, Kolumbiju, Peru i – najveću na kontinentu – Brazil. Skoro sav materijal za knjigu nastajao je na licu mjesta, na terenu, na laptopu koji uvijek nosi sa sobom upravo radi pisanja, slanja na društvene mreže te pohrane i obrade fotografija. Tekst na nekim mjestima i nakon dorade i lekture zadržava određenu dozu kaosa, sirovosti i spontanosti koje odražavaju način na koji je nastao.

Daynes, M. Tremblay: Naš svijet – pitanja i odgovori – Ova uzbudljiva knjiga odgovara na raznovrsna pitanja o našem čudesnom svijetu. Otvorite prozorčiće i otkrijte kada, gdje, što, koji, kamo, zašto… Naš svijet prekrasno je i zadivljujuće mjesto. Toliko je toga o njemu što već znamo, što i dalje učimo, a još ćemo štošta tek otkriti. Ova knjiga odškrinut će vrata brojnih pitanja iz životinjskog i biljnog svijeta, geografije, povijesti, ali i raznih drugih područja te ponuditi jasne, djeci razumljive odgovore. No budite spremni i na to da će rasplamsati maštu mladih čitatelja i potaknuti ih da postavljaju još i više pitanja te nastave samostalno istraživati i pronalaziti odgovore. Doznajte je li u pustinji uvijek vruće, može li se stići na kraj duge, koliko se jezika govori na svijetu, gdje završava nebo, što uzrokuje erupcije vulkana, zašto je ljeto toplije od zime, koja je zvijezda najsjajnija…Prozorčići donose pregršt znanih i manje znanih informacija o našem svijetu, ilustracije su zanimljive i protkane humorom, a na kraju knjige nalazi se rastvarajuća karta svijeta, idealna za malene radoznalce.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime