Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Paulo Coelho: Strijelac Autor Alkemičara donosi nam nadahnjujuću priču o dječaku koji traži savjete od majstora strijelca te o znanju i životnim mudrostima koje mu strijelac prenosi. U Strijelcu upoznajemo Tetsuyu, čovjeka koji je nekoć bio poznat po svom izvanrednom daru rukovanja lukom i strijelom, ali koji se u međuvremenu povukao iz javnog života, i dječaka koji od njega traži poduku. Dječak ima mnogo pitanja, a odgovarajući na njih Tetsuya ilustrira filozofiju i umijeće puta lûka te načela smislenog života. Priča Paula Coelha sugerira da život u kojem naše djelovanje i duša nisu povezani ne može biti ispunjen te da život proveden u strahu od odbijanja ili neuspjeha nije život vrijedan življenja. Umjesto toga, moramo riskirati, steći hrabrost i prihvatiti neočekivano putovanje koje nam sudbina nudi.

Oliver Burkeman 4000 tjedana: vodič kroz vrijeme za obične smrtnike Odbacujući uzaludnu modernu fiksaciju na produktivnost, 4000 tjedana čitatelje upoznaje s alatima za izgradnju smislenog života prihvaćanjem konačnosti i suočavanjem sa stvarnosti u ovo malo dragocjenog vremena koje nam je dano. Prosječan ljudski vijek je apsurdno, uvredljivo kratak. Pod pretpostavkom da doživimo osamdesetu, na raspolaganju imamo nešto više od četiri tisuće tjedana. Nikome ne treba govoriti da nema dovoljno vremena. Opsjednuti smo svojim sve duljim popisom obaveza, pretrpanim poštanskim sandučićima, ravnotežom između posla i privatnog života i neprekidnom borbom protiv svega što nam odvlači pažnju. Preplavljeni smo savjetima o tome kako možemo postati produktivniji i učinkovitiji i trikovima uz čiju ćemo pomoć optimizirati svoje vrijeme. Ali takve tehnike često pogoršavaju stvari. Osjećaj tjeskobne žurbe postaje sve intenzivniji, a dok se trudimo pobijediti u utrci s vremenom, čini se da nam najsmisleniji dijelovi života promiču. Oslanjajući se na uvide drevnih i suvremenih filozofa, psihologa i duhovnih učitelja, Oliver Burkeman donosi zabavan, duhovit, praktičan i istinski smislen vodič o vremenu i upravljanju vremenom, napisan s uvjerenjem da su svi poznati pristupi toj vještini potpuno zakazali i da se trebamo prestati praviti da nisu.

Emily Dickinson: Pjesme za djecu Predivno ilustrirana knjiga Pjesme za djecu Emily Dickinson zbirka je pomno odabrane poezije poznate američke pjesnikinje prepoznatljiva stila. Među njezinim najljepšim pjesmama i ovih je trideset pet, a poredane su tako da prate mijenu godišnjih doba, počevši s ljetom. Svaka od pjesama popraćena je predivnim suvremenim akvarelom i objašnjenjima važnih pojmova i izraza. Pjesme je odabrala i bilješkama popratila dr. sc. Susan Snively, ugledna autorica, profesorica i vodič u Muzeju Emily Dickinson, a poznata ilustratorica Christine Davenier prikazala ih je svojim čudesnim ilustracijama. Na hrvatski jezik prepjevala ih je Snježana Husić otkrivajući moć jezika, mašte i izražavanja. U ovoj zbirci obuhvaćena je sva raznolikost života, od veličanstvene prirode, nestašluka životinja i promjena godišnjih doba do čari obiteljskoga doma. Predivni stihovi povest će djecu u svijet poezije, istovremeno im usađujući važne lekcije o životu, ljubavi i ljudskom iskustvu.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime