Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Liz Nugent: Neobična Sally Diamond Sally Diamond ne može shvatiti što je tako neobično u tome što je učinila. Samo je poslušala što joj je otac bio rekao, a to je da ga iznese sa smećem kad umre. Točno je to i napravila, stoga ne može shvatiti zašto se zbog tog čina našla u središtu pažnje medija, policije i javnosti. A još manje može shvatiti zašto sve toliko zanima njezino rano djetinjstvo. Povučena Sally ubrzo će otkriti zastrašujuću istinu, ali istovremeno će prvi put zakoračiti u vanjski svijet, sklopiti prijateljstva, donijeti velike odluke i naučiti da ljudi ne misle uvijek ono što govore. No tko je muškarac koji je prati s druge strane svijeta? I zašto je novi mještanin opsjednut njome? Neobična Sally Diamond šokantan je, duboko potresan psihološki triler višestruko nagrađivane irske spisateljice Liz Nugent koja je svojim romanima osvojila čitatelje diljem svijeta.

Carl T. Bergstrom, Jevin D. West: To je bullshit! Svijet je preplavljen bullshitom. Dezinformacije i fake news svugdje su oko nas i sve je teže razlučiti što je istina, a što manipulacija. Nešto od toga bezopasno je, ponešto i smiješno, ali mnogo bullshita koji kruži uokolo može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, integritet znanosti i demokratski proces odlučivanja. Američki znanstvenici Carl T. Bergstrom i Jevin D. West u svojoj uspješnici To je bullshit!: važnost skepticizma u svijetu koji pokreću podaci uče nas učinkovitim načinima uočavanja zloupotrebe podataka i kako živjeti u svijetu s manje besmislica. Bez obzira na to je li bullshit nastao namjerno ili je rezultat ravnodušnosti prema istini, za njegovo pobijanje potrebno je znatno više energije nego za njegovo stvaranje. Bergstrom i West pružaju nam izvrsne alate da u tome uspijemo. I to čine na uistinu zabavan način.

Rachel Bright, Jim Field: Gušter koji je želio biti zvijezda U novom nastavku svjetski poznate serije slikovnica Rachel Bright i Jima Fielda Gušter koji je želio biti zvijezda autori nas ovoga puta odvode u prekrasan tropski raj gdje suncem okupan živi mali gušter Gogo Genijalac s osebujnom osobnošću. Vrlo je jedinstven, ekscentričan, ekspresivan i impresivan. Gogo sanja o tome da postane zvijezda. Od prve sunčeve zrake pa sve do ponoći on izvodi predstave, pjeva, i to vrlo glasno, što nimalo ne godi ostalim stanovnicima otoka. Brzo će shvatiti da put do slave zna biti samotan i dug, a na tom će putu nenadano upoznati i samoga sebe. Ova razigrana, iskričava i duhovita pripovijest govori o tome koliko je svijetu važno pružiti ono najbolje od sebe te o čudu onoga što nam se tada vraća poput jeke.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime