Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Robert W. Chambers: Kralj u žutom – Budite oprezni s ovom knjigom, čitate je na vlastitu odgovornost! Budete li je nepažljivo prelistavali, to bi moglo dovesti do kobnih posljedica, premisa je ove očaravajuće zbirke pripovijesti Roberta Chambersa. Iza naslova Kralj u žutom zapravo stoji tekst koji ima hipnotički učinak, tako da kod onih koji ga pročitaju potakne pakost! Da, baš to, ali da obrazlažemo dalje mogli biste ostati lišeni brojnih iznenađenja i čudesa koje ćete naći u ovima nadnaravnim pripovijestima, a mi vam doista ne bismo željeli uskratiti užitak čitanja svih užasa koji vas ondje čekaju! – zgodan je to poziv na čitanje iz jednog od prijašnjih izdanja Kralja u žutom, knjige koja je kategorizirana kao viktorijanska gotička proza, a sadrži i elemente mitologije, fantastike, mistike i ljubića. Prve četiri pripovijesti povezane su nesretnim dušama koje su se usudile udubiti u tekst ozloglašene drame Kralj u žutom, i upravo će čitanje toga fatalnog teksta unijeti potresne promjene u njihove živote. Chambers je zahtjevan pisac koji traži pažljivog čitatelja, jer se lako izgubiti u bogatstvu i raspršenosti njegova izričaja. H. P. Lovecraft silno je cijenio Kralja, a jedan je povjesničar književnosti napisao da je to »najvažnija knjiga američke nadnaravne proze između Edgara Allana Poea i modernista«. Zaključno, Kralj u žutom je klasik žanra fantastike, začudo pomalo zanemaren, kojeg je aktualiziralo spominjanje u popularnoj TV seriji True Detective.

Princ Harry: Rezerva – Bio je to jedan od najdirljivijih prizora dvadesetog stoljeća: dvojica dječaka, dvojica prinčeva, koračaju za majčinim lijesom, dok ih cijeli svijet promatra s tugom i užasom. Tijekom ispraćaja princeze Diane na posljednji počinak milijarde su se ljudi pitale o čemu razmišljaju i kako se osjećaju prinčevi William i Harry – i kako će se njihovi životi odvijati od toga trenutka nadalje. Ovo je Harryjeva priča. Prije nego što je izgubio majku, dvanaestogodišnji princ Harry bio je poznat kao bezbrižna i vesela rezerva mnogo ozbiljnijem prijestolonasljedniku. Tuga je promijenila sve. Mučio se u školi, borio s gnjevom i samoćom – za majčinu je smrt okrivljavao medije i zato je imao poteškoća i s prihvaćanjem života pod svjetlom reflektora. U dvadeset prvoj godini pridružio se Britanskoj vojsci. Disciplina mu je dala strukturu, a dva odlaska na bojište u domovini su ga pretvorila u junaka. No ubrzo se počeo osjećati izgubljeno kao nikada prije, patio je od posttraumatskog stresnog poremećaja i teških napadaja panike. A prije svega, nije mogao pronaći istinsku ljubav. Onda je upoznao Meghan. Svi su bili očarani romantičnom pričom mladoga para, nalik na onu filmsku, i radovali se njihovu vjenčanju iz bajke. No od samoga početka Harry i Meghan bili su na meti medija, izloženi neprekidnom zlostavljanju, rasizmu i lažima. Uvidjevši patnju svoje supruge i strahujući za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje, Harry je smatrao da ponovnu tragediju može spriječiti jedino ako napusti domovinu. Tijekom mnogih stoljeća malo njih usudilo se otići iz kraljevske obitelji. Posljednja osoba koja je to pokušala, bila je upravo njegova majka… Prvi put princ Harry pripovijeda nam svoju priču, kao kroničar vlastita putovanja, brutalno i hrabro iskren. Rezerva je prekretnica, puna važnih uvida, otkrića, samoispitivanja i teško stečene mudrosti o vječnoj premoći ljubavi nad tugom.

Tonke Dragt: Pismo za kralja – Mladi Tiuri tek što nije postao vitezom. Samo ga jedna noć u potpunoj tišini i samoći među zidovima kapelice dijeli od proglašenja. I upravo tada začuje izvana tihi glas – poziv u pomoć. Noćni posjetitelj traži od njega nešto što će mu promijeniti život. Mora odnijeti tajno pismo kralju s druge strane Velikoga gorja – pismo o kojem ovisi sudbina čitavog kraljevstva. Tiuri kreće u epsku pustolovinu. Napušta sve do čega mu je stalo: svoj dom i svoje snove – zbog zadatka koji ga može stajati života. Pismo za kralja proglašeno je najboljom nizozemskom knjigom druge polovice dvadesetog stoljeća.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime