Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Milan Majerović-Stilinović: Što sam naučio na planini U knjizi Što sam naučio na planini autor donosi 50 kratkih “priča u hodu”. Njegovi su zapisi nadahnuti boravcima u prirodi, susretima s ljudima, živim bićima i fenomenima na koje nailazi tijekom planinarenja. Priče su podijeljene u pet poglavlja kojima se i metaforički prati forma uobičajenog planinarskog izleta (Polazak, Uspon, Vrh, Silazak, Povratak). Čitatelja vode na putovanje između dokumentarističkih crtica i poetičnih impresija, od tekstova koji se igraju riječima i njihovim značenjem do osobnih dvojbi i spoznaja razumljivih svakome koga privlače planine i hodanje bez čvrsto zadanog cilja. Prostorno vezane za područje Hrvatske, ali u mislima, željama i planovima rasprostranjene od Aljaske i Patagonije do Južnoafričke Republike, Himalaje i Japana, ove su zabilješke i zaigrane i ozbiljne, ponekad autoironične, a ponekad zaneseno nadahnute jednostavnom ljepotom malih stvari u velikom svijetu.

Hrvoje Rupčić: U zemlji plemenitih ljudi Ako nam je ikad trebala dobra vizija, onda je to danas. Hrvoje Rupčić pronašao ju je s onu stranu civilizacija, vjera i ideologija. Tko je barem jednom slušao Hrvoja Rupčića, bubnjara Cubisma, ne treba mu pričati o tome koliko strasti, predanosti i slobode vibrira oko njega i benda dok rukama svira po zategnutim kožama kongo bubnjeva. Sve te odlike ruku i duha ovaj put Hrvoje je uspio prenijeti i na tipkovnicu, opisujući svoje veliko motorističko putovanje prostranstvima drevne Perzije, danas Islamske Republike Iran. Hrvojev pustolovni put u dalj i u vis (jer putopis u sebi krije i mali planinarski biser) istodobno je poziv za duhovno putovanje i propitkivanje osobnih i kolektivnih vrijednosti globalnog svijeta koji tada nije niti slutio kakva ga slijepa ulica u 2020. godini očekuje. Hrvoje je otkrio izlaz i opisao ga: zato, ubacite u brzinu, otpustite kvačilo, dodajte gas! I, naravno, odbacite predrasude!

Damir Vujnovac: Djeca Kurdistana Putopisna knjiga Djeca Kurdistana namijenjena djeci uzrasta od 5 do 10 godina donosi nam priče o životu djece u planinskim selima na granici Irana s Irakom. Autor je tisućama kilometara daleko od Hrvatske, tisuću metara visoko u planinama Zagrosa pronašao Kurde – narod koji voli živjeti u selima što se stapaju s prirodom oko njih. Autorske priče i fotografije Damira Vujnovca uz razigranu grafiku Nine Knežević ukoričila je Kreativna mreža u svojoj biblioteci Slikovnica – prozor u svijet.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime