Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Julie Clark: U bijegu Dvije žene u bijegu. Dva leta. Jedna prilika za novi početak. New York, zračna luka JFK: Claire je na putu za Portoriko kako bi podržala svojega supruga, ambicioznog političara, u izbornoj kampanji. No sve što doista želi je pobjeći – od njegovih nasilnih ispada i potpune kontrole koju ima nad njom. U kafiću zračne luke započinje razgovor s Evom, koja putuje u Kaliforniju i strahuje da joj je policija za petama jer je pomogla teško bolesnom mužu umrijeti. Dvije žene odluče zamijeniti propusnice za ukrcaj i jedna drugoj pokloniti priliku za novi život. Nakon slijetanja u Kaliforniju, Claire dozna da se zrakoplov za Portoriko srušio. Osim toga, u Evinoj kući, gdje potraži sklonište, sve upućuje na to da joj je druga žena ispričala gomilu laži. Je li bijeg u tuđi život Claire samo namamio u zamku? Je li doista moguće jednostavno nestati bez ikakva traga? U vrsnom prijevodu Marina Popovića, ova napeta priča o dvjema usamljenim, očajnim ženama koje će učiniti sve kako bi pobjegle od svojih života i muškaraca koji ih kontroliraju, držat će vas prikovanima do posljednje stranice.

Noam Chomsky i Robert Pollin: Klimatska kriza i globalni zeleni New Deal Nova knjiga Chomskog i Pollina sadrži veliku ideju: stabilizaciju klimatskih prilika bez urušavanja društvenog života, uz bolje poslove, poboljšanje životnog standarda i reduciranje siromaštva u svijetu. Katastrofalne posljedice koje će se pojaviti ne obuzdaju li se klimatske promjene podrobno se opisuju u analizama u ovoj knjizi koje su pripremila dvojica autora – Noam Chomsky, već više od pola stoljeća vodeći javni intelektualac na svijetu i Robert Pollin, poznat diljem svijeta kao progresivni ekonomist koji već više od desetljeća predvodi borbu u ime egalitarnog zelenog gospodarstva. Chomsky snažno podupire globalni program Zelenog New Deala koji Pollin ocrtava u ovoj knjizi pokazujući kako je kriterije za takav program lako postići, čak i kad ih se promatra strogo iz perspektive tehničkih i ekonomskih prepreka koje treba prijeći. Izvan kruga takvih tehničkih i ekonomskih izazova, najveća prepreka na putu do uspjeha upravo je prikupljanje potrebne političke volje kako bi se nadvladali silno veliki interesi i sredstva kojima raspolaže globalna gospodarska grana proizvodnje fosilnih goriva.

Wendy Meddour: Tia i cvjetići Tia i njezina mama uvijek se moraju nekamo žuriti! No jednoga dana one odluče živjeti… maaaaalo spoooorije. Iz pera i kista autora slikovnice Klupa prijateljstva, ova je slikovnica prekrasna priča o tome kako malo usporiti i uživati u svim onim malim stvarima u životu.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime