Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Shida Bazyar: Nas tri Hani, Kasih i Saya prijateljice su odmalena. Prve poljupce i prve udarce, prva pijanstva i prva otrežnjenja u stambenom naselju za pridošlice izniklom na rubu malog njemačkog grada – sve su ih prošle zajedno. Danas, njih tri još su nerazdvojne: prijateljice, čuvarice i sestre po oružju u ratu koji se vodi na ulicama, po uredima i na društvenim mrežama. Ratu koji mi ostali najčešće ne vidimo, ili možda biramo ne vidjeti. I zbog toga, zbog njih i nas, Shida Bazyar napisala je roman čija nas prkosna energija tjera da tugujemo i smijemo se, očajavamo i bjesnimo zajedno s njegovim junakinjama. Nas tri Shide Bazyar počinje novinskom viješću koja radikaliziranu muslimanku Sayu M. optužuje da je izazvala požar u kojemu je stradalo više stanara jedne zgrade, ali sve što slijedi blistava je, savršeno satkana mreža uzroka i posljedica, gorkih istina i slatkih laži, u koju su, zahvaljujući moćnom glasu i talentu njemačke autorice, pred nama uhvaćeni rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac. Shida Bazyar nije mogla biti aktualnija ni jasnija. Napisala je knjigu nakon koje se ne ostaje sjediti skrštenih ruku, beskompromisan roman o savezu triju mladih žena – i o jedinome što im omogućuje život u društvu koje ne trpi one drugačije: bezuvjetnom prijateljstvu.

Ajahn Brahm i Učitelj Guojun: I pad je let Većina nas sklona je svaki novi dan živjeti kao da se u njemu baš ništa neće promijeniti. Uvijek nas iznenadi kad izgubimo posao, nekoga bližnjeg, vezu ili odnos, zdravlje – iako smo puno puta vidjeli kako se to događa drugima. Kad konačno shvatimo da ni mi nismo imuni – zapitamo se: što sad? Kako nastaviti kad nam se iznenada izmakne tlo pod nogama? Upoznajte naše suputnike na ovome preprekama ispunjenom dijelu puta: Ajahna Brahma i učitelja chana Guojuna – jedan je učitelj u tradiciji theravāda budizma, a drugi u tradiciji kineskog zena. Ova dva omiljena učitelja meditacije dijele osobne priče i anegdote iz svojega bogatog iskustva u suočavanju sa životnim poteškoćama. Iz njihovih iskrenih, velikodušnih učenja naučit ćete kako živjeti punim plućima – pa i procvjetati – čak i kad se pred vama prostire strm i samotan put. Osobni, poetični, poučni i urnebesno smiješni – ovi savjeti nadahnut će ljude iz svih sfera života.

Alex Latimer, David Litchfield: Sjemenka i Jaje

Sjemenka i Jaje bili su nerazdvojni prijatelji, srodne duše.

Kako je njihovo prijateljstvo raslo, rasli su i oni.

Sjemenki je izraslo korijenje.

Jajetu su izrasla krila – i jedva je čekalo da ih uporabi.

No iako ih je život razdvojio, pronašli su put natrag jedno do drugog, jer nije bilo boljih prijatelja od Sjemenke i Jajeta.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime