Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Defne Suman: Za doručkom – Za doručkom nas vodi na Prinčevski otok Bujukadu 2017. godine, gdje u ljetnoj rezidenciji Širin Sake, nekoć istaknute slikarice školovane u Parizu i navodne ljubavnice Jean-Paula Sartrea, teku pripreme za proslavu njezina stotog rođendana. Okupljaju se članovi najuže obitelji, s njima je i prijatelj, proslavljeni novinar Burak, dok se obiteljski sluga Sadik-usta brine da proslava prođe u najboljem redu. Klupko tajni vezanih za obiteljsku prošlost i članove kojih više nema muče Širinina unuka Fikreta, koji dan prije proslave misteriozno nestaje… Ispričan iz četiriju različitih perspektiva, ovaj nas višegeneracijski roman upoznaje s obiteljskim tajnama, ljubavima i traumama, kao i važnim povijesnim događajima. Ti događaji nisu utjecali samo na sudbine onih kojih su se izravno ticali, već i na generacije njihovih potomaka. Prošarano umjetničkim referencijama na glazbu i slikarstvo 20. stoljeća, dirljivo je to putovanje u burnu povijest Turske, koje propituje važnost kolektivnog i individualnog sjećanja.

Johann Hari: Ukradena pažnja – U briljantnom bestseleru New York Timesa Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige Izgubljene veze, bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi koju je doživio kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije, upoznaje nas s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, ali i pronalazi izvanredna rješenja diljem svijeta. Intervjuirao je više od 250 stručnjaka, i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, a mi je možemo i zaustaviti.

Kate Davies, Isabelle Follath: Čudesni hotel – Dovede li vas katkad put u prelijep gradić Delaunay, skrenite lijevo kod Vojvodske palače, prijeđite Most tornjeva i stići ćete ravno pred Čudesni hotel. Ondje sve radi kao švicarski sat zahvaljujući kuharskom pomoćniku Stefanu sve dok jednoga jutra, uoči velikog bala, u kuhinji ne plane požar – i to baš u trenutku kad im u posjet stiže vojvotkinja od Delaunaya… Može li Stefan spasiti dan?Ova predivno ilustrirana slikovnica nagrađivane ilustratorice Isabelle Follath donosi toplu priču o ostvarenju snova. Zabavite se uz živopisne likove, otkrijte hoće li Stefan ipak spasiti hotel od zatvaranja i uživajte u detaljima prateći priču u priči koju na ilustracijama donose mačka i mišić.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime