Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Nancy Tucker: Prvi dan proljeća Chrissie ima osam godina i živi s poremećenom majkom koja joj ne daje jesti. Djevojčica doslovno umire od gladi. Njezin uglavnom odsutni otac nudi joj samo prazna obećanja pa Chrissie pronalazi olakšanje u bjesomučnim divljanjima zbog kojih se osjeća moćnom: krade hranu i mlijeko u školi, slatkiše u trgovini, šefuje i maltretira djecu iz susjedstva. Nevidljiva, nevoljena i zanemarena, u svom divljanju zadavi malenog dječaka iz susjedstva, u očajničkom, nesvjesnom pokušaju da osjeti da postoji i da ima moć. I dok su svi prestravljeni zbog smrti mališana, Chrissie promatra svoju zajednicu i posljedice svoga čina dok policija provodi istragu približavajući se nezamislivoj istini. Dvadeset godina kasnije s novim imenom i vlastitom kćeri, Chrissie, sada Julia, rehabilitirana je i ponovno se suočava sa svijetom opterećena krivnjom i pitanjem zaslužuje li biti majka nakon onoga što je učinila. Poglavlja se izmjenjuju između dječje i odrasle perspektive, a Tucker stvara gotovo nepodnošljivu napetost u obje vremenske linije dok se policijski krug približava mladoj Chrissie, a prošlost povlači Juliju natrag na mjesto zločina.

Avi Loeb: Izvanzemaljac Ugledni harvardski astronom iznosi svoju kontroverznu teoriju o posjetu izvanzemaljske tehnologije našem Sunčevu sustavu. Potkraj 2017. godine znanstvenici su u havajskom opservatoriju uočili objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Kretao se toliko brzo da je mogao potjecati samo s druge zvijezde. Vodeći harvardski astronom Avi Loeb ustvrdio je da to nije bio asteroid jer je bio prebrz i imao je neobičnu putanju, a za sobom nije ostavio plinski trag ili krhotine. Stoga je pretpostavio kako je riječ o objektu koji je proizvela daleka izvanzemaljska civilizacija. U knjizi Izvanzemaljac Loeb čitatelja upoznaje s uzbudljivom pričom o prvom međuzvjezdanom posjetitelju uočenom u Sunčevu sustavu. Iznosi svoju kontroverznu teoriju i teške posljedice koje iz nje proizlaze: za znanost, religiju i budućnost naše vrste i našega planeta. Potiče čitatelja da posegne za zvijezdama i kritički razmišlja o tajnama svemira, koliko se god čudnima doimale.

Yuval Zommer: Velika knjiga cvijeća Čime se hrani Venerina muholovka? Koliko je snažan divovski lopoč? Koja je biljka uzgojena u svemiru? Koliko vrsta tulipana postoji? Koji su cvjetovi ljekoviti? Odgovor na ova i mnoga druga zanimljiva pitanja pronaći ćete u novoj uspješnici Yuvala Zommera, autora Velike knjige kukaca koja je oduševila mnoge mališane i njihove roditelje. U ovoj knjizi naučit ćete kako uzgojiti vlastito cvijeće i sve o važnosti biljaka za život ljudi. Na nekim se stranicama skriva zlatna lukovica, zabavite se tražeći je i uživajte u ovoj posebnoj slikovnici.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime