Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Katarina Marjanović: Kad narastem, (p)ostat ću ja Kada smo bili djeca, svi oko nas željeli su znati tko ćemo biti jednom kad narastemo. Kao da ćemo kad narastemo odjednom biti netko drugi. Knjiga Kad narastem, (p)ostat ću ja knjiga je mlade autorice koja kroz vlastite stvarne situacije iz moderne svakodnevice progovara o najvažnijem odnosu koji imamo; onom sa sobom samima. Priče iz zagrebačkog života, djetinjstva, studentskih dana te privatnih i poslovnih odnosa opisuju trenutke prihvaćanja tuga, ali i rada na sreći; trenutke sumnji, ali i spoznaja o tome da u sebi imamo više nego što smo to u stanju uočiti. Ova knjiga nerijetko će vas zaintrigirati, ponekad utješiti, na trenutke nasmijati, a u trajno nasljeđe dati vam podsjetnik za nadu. Kada se čini da se svi o spletove okolnosti sapleću spretnije nego vi i da i nije neka sreća biti to tko jeste, ova knjiga odvest će vas bliže želji da kad narastete budete vi i, još važnije, ideji da je to najbolje do čega možete narasti. Pa kad narastemo, ti budi ti, a ja ću biti ja. Što god to značilo da ćemo biti. A znači da ćemo biti baš ono tko i trebamo biti.

Iva Belé: Sjeti se da si kraljica  “Ako nekome vaše svjetlo ide u oči, znate što? Nastavite svijetliti.” – Iva Belé. Ni jedna nevolja, ni jedna naša zabluda nije ekskluzivna i jedino naša, i za svaku postoji osmišljen i učinkovit alat kojim možemo mijenjati sebe, zavoljeti se bezglavo i ludo, da bismo mogli voljeti druge. Ova knjiga nije puka teorija. Ona je plod iskustva stečenog u životu, u svakidašnjici. Svako poglavlje završava rubrikom Moj dnevnik (u kojoj konkretnim vježbama potvrđujemo stečeno znanje) te sažetkom naučenog (Osjećam i znam). Sjeti se da si kraljica: vodič za samopoštovanje u praksi nije knjiga za jednokratno čitanje, ona je vaš osobni trener koji je uvijek tu, uz vas.

 

Ivanka Ferenčić Martinčić: Zašto se maca zaljubila u kazalište Djevojčica Ema jako se bojala mraka od kojeg ju je najbolje čuvala njezina mekana plišana maca. Jednog su dana s vrtićkom grupom posjetile kazalište. Povela je i svoju macu. I baš dok je živa priča s vilom ispred njih stvarala čaroliju, Ema se prestrašila i odgojiteljica ju je izvela van. Dok su se probijale kroz redove stolica, Ema je izgubila macu koja je tako ostala sama u kazalištu.

Srećom, našao ju je ljubazni glumac i odveo iza pozornice. Maca je dobila priliku upoznati kazalište i sve njegove ljude, čak je dobila i ulogu u predstavi i tako je postala dio kazališne čarolije. Slikovnica Zašto se maca zaljubila u kazalište djecu vodi kroz prostor gdje se stvaraju i na pozornici oživljavaju priče. Glavni lik, plišana maca, upoznaje odjele jednog kazališta, djelatnike kazališta poput kostimografa, scenografa i redatelja. Čitajući ovu priču djeca će upoznati kazalište kao prostor maštanja, čuđenja, kreativnog izražavanja i ljepote u koji će rado dolaziti cijeloga života.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime