Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Rhys Bowen: Vrt pobjede Vrt pobjede živopisan je i dirljiv povijesni roman autorice hita Dječak iz Toskane. Dok rat koji je trebao okončati sve ratove nastavlja bjesnjeti, mlada, povlaštena i tvrdoglava Emily Bryce odlučna je u namjeri da dade svoj doprinos borbi, ma kako malen on bio. Upoznavši šarmantnog i naočitog australskog pilota, shvaća da je svaki par ruku ključan. Nakon što je zaprosi, ljubav njezina života vraća se na front, a Emily postaje volonterska poljoprivredna radnica Ženske kopnene vojske. S raznovrsnom skupinom odlučnih žena daje sve od sebe kako bi vratila sjaj jednom zapuštenom devonskom imanju. U tajnovitoj, hladnoj i mračnoj kućici na posjedu pronalazi davno izgubljene dnevnike travarice koja je svoj život posvetila ljekovitom vrtu. Dnevnici nadahnjuju Emily i daju joj svrhu kada saznaje tragičnu vijest – njezin je zaručnik poginuo kao heroj, a plod njihove ljubavi na svijet će doći za devet mjeseci. Emily svu svoju tugu i bolnu ljubav koristi kako bi obnovila ljekoviti vrt, zaliječila duboke rane male devonske zajednice i pronašla tračak nove nade u sjeni Velikog rata.

Oleg Mandić: Život obilježen Auschwitzom  Kada su ga 15. svibnja 1944. njemačke okupacijske snage u Opatiji zajedno s majkom i bakom zatočile jer su bili najbliža rodbina dr. Ante Mandića, jednog od najvažnijih sudionika NOB-a, tada jedanaestogodišnji Oleg Mandić nije ni slutio da će završiti u Auschwitzu, logoru za istrebljenje, a još manje da će biti jedan od onih koji će, zajedno s obitelji, dočekati oslobođenje logora te da će upravo on biti posljednji čovjek koji je napustio Auschwitz. Fascinantna životna priča Olega Mandića, prepuna optimizma, i danas je inspirativna i možda važnija no ikada. Oleg Mandić jedan je od rijetkih živih svjedoka užasa Holokausta, a njegova predavanja o zlu fašizma te o važnosti antifašizma i tolerancije danas slušaju mnogobrojni mladi ljudi diljem Hrvatske i Italije. Knjigu Život obilježen Auschwitzom Oleg Mandić napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Ova knjiga ispovijed je o sretnom i ispunjenom životu, o važnosti obitelji, o utjecaju sreće, ali i stalnoj opomeni da se zlo u svojem najgorem obliku uvijek i lako može vratiti.

Eliza Wheeler: Dom usred šume Prekrasno ilustrirana knjiga Elize Wheeler priča priču šestogodišnje Marvel koja je s mamom i sedmero braće i sestara započela iznova nakon očeve smrti. Duboko u šumi pronašli su trošnu kolibu koju su malo-pomalo pretvorili u dom. Priča je podijeljena na godišnja doba, a ilustracije sjajno dočaravaju njihova obilježja te poteškoće i blagodati pojedinih mjeseci. Ovo je priča o preživljavanju jedne obitelji tijekom Velike depresije. Sličnu su borbu tada vodile mnoge obitelji, a neke ju nažalost vode i danas. Dom usred šume priča je o obitelji i zajedništvu, o sjećanju i o važnosti bilježenja priča.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime