Novi toplinski val

0
Komunalac add

U Hrvatskoj se sutra očekuje još jedan toplinski val. Vrlo visoke temperature najavljene su i za Vrbovec. U našem gradu bit će pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 19°C, a najviša dnevna od 34 do 36°C. Na kopnu potkraj utorka i u noći na srijedu lokalno pljuskovi i grmljavina, osobito na sjeverozapadu, a pljuskova može ponegdje biti u prvom dijelu četvrtka.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu navode kako je toplinski val sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

Toplinski valovi su razdoblja neuobičajeno toplog i suhog ili vrućeg i vlažnog vremena koja imaju suptilni početak i prestanak, a traju najmanje dva do tri dana i imaju vidljiv utjecaj na ljudske aktivnosti.

Inače, ovogodišnji lipanj, za razliku od vrlo hladnog i kišovitog ovogodišnjeg svibnja, obilježila je iznadprosječna toplina, odnosno vrućina. Odstupanje najviše dnevne temperature od višegodišnjeg srednjaka (razdoblje 1981. – 2010.) u prosjeku je između 1 i čak 5 stupnjeva u dijelu unutrašnjosti, a slično vrijedi i za najnižu temperaturu u većem dijelu zemlje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime