Novi programi pomoći poljoprivrednicima

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je dva programa potpore vrijedna 130 milijuna kuna, pri čemu se na poljoprivrednike odnosi 80 milijuna kuna za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve, a za ribare, uzgajivače i prerađivače 50 milijuna kuna. Programi će se u narednim danima uputiti Europskoj komisiji na komentar i odobravanje.

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede kreiralo je program potpore za proljetnu sjetvu, vrijedan 80 milijuna kuna. Potpora je planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i krmnih kultura, namjerava se vezati za jare ratarske kulture prema Jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine i predviđa se da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu.

Ministarstvo planira pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva, za što je osigurano 50 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, stoga će zahtjev biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji.

U okviru dostupnih sredstava Državnog proračuna, Ministarstvo poljoprivrede, također, nastoji iznaći sva potrebna sredstva za one stočare koji nisu uspjeli zadobiti potporu putem programa pomoći vrijednog više od 170 milijuna kuna. Stočarima koji su zadovoljili uvjete, njih više od 12.000, sredstva su isplaćena žurno u prosincu i siječnju – navode iz Ministarstva.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime