Nove mjere za trgovine i šoping centre

0
Komunalac add

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljene su nove mjere vezane za trgovine i šoping centre koje bi trebale trajati od subote 12. prosinca pa sve do 10. siječnja. Mjere je pojasnio ministar Davor Božinović. – Određuju se grupacije prema neto površini trgovačkog prostora. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u trgovini ograničit će se, one do 10 kvadrata mogu imati samo jednog kupca. Za one od 11 do 100 kvadrata neto površine najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti unutra određuje da za svakog kupca mora biti osigurano 10 kvadratnih metara – rekao je Božinović.

Također, prodavaonice od 101 do 200 kvadrata mogu istovremeno imati broj kupaca koji se određuje da svatko mora imati najmanje 12 kvadrata. Za prodavaonice od 201 do 2000 kvadrata mora biti osigurano najmanje 16 kvadrata, a oni s više od 2000 kvadrata za svakog kupca moraju imati najmanje 20 kvadrata. Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca odredit će se tako da za svakog kupca bude osigurano najmanje 16 kvadrata.

Za trgovine s više od 2000 kvadrata uvode se i dodatne epidemiološke mjere koje uključuju obustavu organiziranog prijevoza kupaca, sprječavanje ulaska prekomjernog broja kupaca i uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza uklanjanja ili onemogućavanja sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanje ili onemogućavanje aparata za zabavu.

Naglasio je i da se uvodi obaveza upozoravanja kupaca, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se dati podaci o sustavu ventilacije i prozračivanja.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime