Nova vrbovečka teniska nada Mia Burić

0
Komunalac add

Na vrbovečkom sportskom nebu zasjala je nova teniska nada Mia Burić, koja se već na početku sportske karijere okitila naslovima državne prvakinje u kategoriji do 10 i 12 godina. U teniskom sportu postoji izuzetna konkurencija pa je tim veće ostvarenje koje je dosad postigla mlada Vrbovčanka.

Mia Burić rođena je 24. srpnja 2009. u Zagrebu od majke Manuele i oca Tomislava. Trenutno je učenica 5. razreda OŠ Krunoslava Kutena u Vrbovcu. Prvi puta je teniski reket primila u ruke u četvrtoj godini u TK Vrbovec i od tada je tenis postao nerazdvojan dio njezinog života. Za tenis se zainteresirala i zbog starijeg brata Karla, koji također trenira tenis u TK Vrbovec od svoje četvrte godine. Već se u najranijoj fazi uočava njezina talentiranost i sa 6 godina osvaja prvi turnir u kategoriji do 8 godina starosti. Zanimljivo je da je to bio njen prvi turnir na kojem je nastupila u karijeri i odmah ga je osvojila. Mia u 2016. godini završava kao prvoplasirana na rang listi u središnjoj Hrvatskoj. U 2017. godini počinje se natjecati u uzrasnoj kategoriji do 10 godina. Prvo mjesto osvaja 2018. godine u Karlovcu na regionalnom mastersu (prvenstvu središnje Hrvatske). Tijekom 2019. godine osvaja sve turnire u središnjoj Hrvatskoj na kojima je nastupala i kao prvoplasirana na regionalnoj rang listi sudjeluje na državnom prvenstvu do 10. godine. U Čakovcu se premoćno okitila naslovom državne prvakinje do 10 godina. Iste godine osvaja i prva dva turnira u kategoriji do 12 godina, a 2020. godine i turnire u organizaciji TK Ponikve u Zagrebu i TK Hrvoje u Sesvetama. Treba istaknuti da je u 2020. godini nastupala na malom broju turnira zbog situacije s pandemijom COVID 19, te zbog ozljede kuka koja ju je prisilila na pauzu od gotovo 8 mjeseci.

U 2021. godini postigla je slijedeće rezultate: OP TK Hrvoje u Sesvetama do 12. godina – 2. mjesto; OP TK Samobor do 12. godina – 1. mjesto; Memorijal Viktora Grilla u Zagrebu do 12. godina – 2. mjesto; OP Zagreb do 12. godina – 1. mjesto i OP TK Franjo Punčec u Čakovcu do 14. godina – 1. mjesto.

Izvrsne igre i darovitost mlade Mie Burić nisu prošle nezapaženo u hrvatskim teniskim krugovima pa je pozvana u državnu reprezentaciju za uzrast do 12 godina. Shodno tome od 29. travnja do 2. svibnja sudjeluje u teniskom kampu u Čakovcu. Kruna ovogodišnjih natjecanja je osvajanje 2. mjesta na međunarodnom turniru Tennis Europe CROATIA CUP u Čakovcu (3. do 8. svibnja), te 1. mjesta na  HEP prvenstvu Hrvatske koje je održano od 8. do 13. svibnja u Đakovu na kojem je bila 2. nositeljica. U finalu je pobijedila domaću tenisačicu Doru Belvanić s 6:0 i 6:3. S kojom je dominacijom stigla do državne titule ukazuje i činjenica da je prvenstvo završila bez izgubljenog seta u pet odigranih susreta.

Posljednji turnir na kojem je nastupila je OP TK Vrbovec koji je odigran ovaj tjedan, i koji je također osvojila premoćnom pobjedom u finalu (4:0, 4:0).

Mia Burić je 2018. proglašena za sportsku nadu Grada Vrbovca, 2019. proglašena za najbolju mladu vrbovečku sportašicu i perspektivnu mladu sportašicu Zagrebačke županije, te je primila nagradu gradonačelnika Vrbovca. O kakvoj se uzornoj sportašici radi ukazuje podatak da Mia nije zanemarila svoje školske obveze jer se radi o odličnoj i primjerenoj učenici.

Mia Burić se kratko osvrnula o tenisu i svojem slobodnom vremenu. –Jako volim tenis, koji mi je postao sportski izazov u kojem se dokazujem na svakom treningu i turnirskom natjecanju. Međutim, istodobno mi je i zabava jer volim sport, upoznajem druge natjecateljice i mlade sportaše te sklapam sportska poznanstva i prijateljstva. Veselim se svakom nastupu i radujem se putovanjima jer upoznajem i druge hrvatske gradove. Treniram svaki dan i do 4 sata, plus 2 do 3 sata kondicijskih treninga raspoređenih kroz čitav dan, a onda prionem na učenje i pisanje školskih zadaća. Voljela bih jednog dana postati profesionalna tenisačica na WTA turu i baviti se tenisom čitav svoj život. U slobodno vrijeme volim crtati, slušati glazbu, gledati filmove i družiti se sa svojim prijateljima – rekla je Mia.

Otac Tomislav Burić je izjavio. –Nismo imali puno sportskih izbora za Miu u Vrbovcu jer nažalost u vrbovečkom kraju ima malo mogućnosti da se djevojčice aktivno bave sportom. Očito da nismo promašili jer je Mia iskazala svoj talent u zahtjevom teniskom sportu. Vjerujem da bi rezultati bili još i bolji da nije bilo brojnih ozljeda, ali to sada nije više ni toliko važno, bitno je da se Mia pronašla u sportu kojeg voli trenirati i natjecati se. Od samog početka imamo veliku potporu TK-a Vrbovec, ali kako su klupske mogućnosti limitirane, najveći teret ipak pada na roditelje. U ovom sportu, kao i općenito u hrvatskom sportu, teško je postići neka ozbiljnija ostvarenja ili uspješnije rezultate bez donacija i sponzorstava. Ovim putem se zahvaljujemo na sponzorstvu MI PIK Vrbovec, koji tradicionalno pomaže vrbovečki sport. Sve u svemu, cijela obitelj je sretna i ponosna na dosadašnje Mijine rezultate za koje se nadamo da će ih biti i dalje. Dakako, to opet podrazumijeva kako svakodnevno odricanje same Mie, tako i naše cijele obitelji, ali to nas čini radosnim i nije nam ništa teško – istaknuo je Mijin otac Tomislav Burić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime