Nova šok terapija vrbovečkog umjetnika Mladena Kefelje

0
Komunalac add

Svestrani vrbovečki umjetnik Mladen Kefelja ovih dana radi punom parom, u lipnju priprema veliku retrospektivnu izložbu u Vrbovcu kojom će obilježiti 50 godina umjetničkog rada i 70. rođendan. Plodonosni slikar i kipar otvorio nam je vrata svog ateljea u obiteljskoj kući u Celinama i još jednom smo se uvjerili da od njega možemo očekivati samo neočekivano. Najnoviji falusni motiv njegovih slika i skulptura iznenadio je mnoge. – Ima tu jedan pimpek, tak to u Zagorju zovu, il po domaći k…c. Ovi se snebivali neki, ja ne znam, po meni su to il neki lažni vjernici il licemjeri, ja ne kužim. Pa meni je to organ kao svaki drugi. Ja sam htel uho naslikati na toj slici, ali vidim da ti političari koji su isto na slici nemaju uha ili nemaju sluha, ja takvima moram onda baš reći onak kak je i sad se svi snebivaju oko toga. Jedino sam ovog Juričana metnul u licitarsko srčeko, on je jedino ljudima rekel tak kak je – pojašnjava Kefelja sliku s falusom u središtu platna kojeg okružuju glavni akteri hrvatskog političkog života.

Upravo njima Kefelja će poslati razglednice s reprodukcijom spomenute slike. – Već sam im svima poslal razglednicu sa slikom Hrvatska demografija. Svima sam im čestital Božić i novu godinu. Onda sam videl da su svi počeli naglo o demografiji govoriti, reko valjda su dobili. E sad budu dobili čestitku s ovim pimpekom, Milanović, Plenki, Todorić, Marić, Kolinda, Bandić, ima ih, ima tu. Juričanu sam već poslal, njega bum i na izložbu pozval – priča Kefelja.

U vrtu ispred kuće osvanule su nove skulpture u obliku falusa, zanimalo nas je što kažu susjedi. – Žene su uglavnom reagirale, ovi muški nisu vidli niš. Reko sam im, viš ovaj tu kaj je na limuni mali, to je dok sam bil mali, ovaj na japanskoj šljivi, e to je dok sam mogel skakati, a ovaj tu je na zalazu…Baš hoću ovim svima bedakima reći da su za niš, da su za k…c. – ističe.

Hrvatska, pa i svjetska politička stvarnost i dalje je nepresušni izvor inspiracije za umjetnika koji o aktualnostima i stanju duha naše nacije progovara na svoj zafrkantski način, no zapravo s oštrom kritikom. – Ja čim čujem te bedake…ma svi budu oni došli na red, sam nemrem tak brzo delati, na svaku sam potrošil najmanje 150 sati. Evo sad upravo delam na Tri luđaka, Putin, Trump i ovaj Čung mung jung. Oni su gore u oblacima, ispaljuju svoje rakete, atomske bombe, a ispod je veliki kruh, gde budu gladni, izbjeglice…No svi ti likovi koje spominjem, oni su svi izrezani iz novina i nalepljeni jer nisam štel na te bedake uopće trošiti vrijeme, pa patil bi se. To je kombinirana tehnika, kolaž i ulje, sve je to dopušteno, pa i Picasso je izrezival iz novina. Ja stalno istražujem i nemrem si dozvoliti da jedno te isto drljam već pedeset godina – poručuje umjetnik.

Koncept lipanjske izložbe još uvijek razrađuje, no većina će spomenutih radova svakako biti izložena, naglašava Kefelja i zahvaljuje Gradu koji ima sluha za njegov umjetnički rad.

Mladen Kefelja je dosad izlagao na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od zajedničkih izložbi, najvažnije su izložbe s naivcima svijeta u Bad Homburgu i naivcima Europe u Kerfeldu, te izložba u New Yorku početkom devedesetih, na International Art Horizons, gdje je bio jedini predstavnik iz bivše Jugoslavije. Imao je 53 samostalne izložbe, uvršten je u monografiju Čudo hrvatske naive, monografiju Maxa Fournya, knjigu Luke Paljetka „Slike s izložbi“ i knjigu „Slovenski samorastnik i ostali slikari“. Slikarstvom se bavi od 1970. godine, a član Hrvatskog društva naivnih umjetnika je od 1975. godine. Svestrani je umjetnik, pa tako slika na platnu, u pastelu, bavi se crtežom, modelira u glini, izrađuje skulpture od kamena, drveta i siporeksa.


Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime