Nova izvanredna akcija darivanja krvi

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec organizira novu izvanrednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u četvrtak, 9. prosinca od 12 do 16 sati u prostorijama Crvenog križa u Vodovodnoj ulici u Vrbovcu.

Izvanredna akcija održava se na inicijativu djelatnika PIK-a Vrbovec, a iz Crvenog križa pozivaju sve darivatelje koji nisu pristupili prethodnoj akciji, da se odazovu zbog smanjenih zaliha krvi.

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu zamolili su nas da što više promoviramo ovu akciju, jer su zalihe krvi zaista na niskoj razini, a zdravstveni sustav ne može pravilno funkcionirati jer ovisi o krvnim pripravcima – naglasila je ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko.

Pritom su svi dobrovoljni darivatelji krvi dužni poštivati sljedeće epidemiološke mjere i kriterije:

  1. KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI VEZANI UZ COVID-19 (IZOLACIJA, SAMOIZOLACIJA, PUTOVANJE)
  • Na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije.
  • Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.
  • Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 virusom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv.
  • Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.
  1. KRITERIJI ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su bazirana na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V):

  • odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
  • odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac): odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljene: odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime