Nogometna tradicija na Silvestrovo

0
Komunalac add

Nogometna tradicija vrbovečkih utakmica Stari – Mladi na Silvestrovo traje već 31. godinu bez prestanka i bez obzira na vremenske uvjete, padao snijeg ili ledena kiša, puhao sjeverac ili pak grijalo sunce, na sportskom igralištu pored Osnovne škole Krunoslava Kutena na Trgu Petra Zrinskog. Sve je krenulo davne 1992. godine za vrijeme Domovinskog rata u vrbovečkom kafiću Kruna, tada u vlasništvu Mladena Sesvečana Rokija. Skupina mladića je 30. prosinca iznjedrila ideju da se na Staru godinu 1992. točno u podne odigra utakmica između mladih i starih nogometaša. Nagrada je bila sanduk piva za pobjednika. Prva utakmica je završila pobjedom momčadi Stari. Mladi su iduće godine zatražili revanš i tako je krenulo stvaranje nogometne tradicije koja traje već 31. godinu. Iako se nije pedantno vodila evidencija rezultata, iz tabora Starih naglašavaju da je omjer pobjeda u njihovu korist 60 prema 40. Bilo je tijekom prethodnih godina i neriješenih ishoda, ali u manjem broju jer obje momčadi uvijek maksimalno igraju na pobjedu. U tih proteklih 30-tak godina generacije se mijenjaju, ali se tradicija održava. Poslije odigrane utakmice druženje se nastavlja u prazničkom i sportskom ozračju „trećeg poluvremena“ uz jelo, piće i čestitke za novu nadolazeću godinu.

Vrbovec, 31. prosinca 2023. Igralište OŠ Krunoslava Kutena. Gledatelja 30.

STARI – MLADI 11:5

STARI: E. Majer, G. Majer, Rusan, A. Korenika, Milanović, Pašalić, V. Korenika, Boltužić, J. Jakšić, Sokolić i D. Jakšić.

Voditelj; Eduard Majer.

MLADI: Govedarica, K. Majer, Grbić, Pavić, D. Tišljarec, F. Novosel, N. Tišljarec, K. Novosel.

Voditelj; Ante Klišanin.

Momčad Stari je pokazala bolji nogomet i bolju realizaciju pa je pobjeda zasluženo pripala njima. Imali su i nogometaši ekipe Mladi svojih svijetlih trenutaka i poteza, ali su ovog puta morali čestitali svojim protivnicima koju su prikazali nadahnutu nogometnu igru. Jedna od specifičnosti svih ovih godina na susretima Stari i Mladi je da na utakmicama nije bilo suca ili sudaca. Sve je uvijek rješavano na igralištu u duhu fair playa i tolerancije.

Vrbovec, 31. prosinca 2022. Stari – Mladi

Svojevrsna kvartovska nogometna priča pretvorila se, uz memorijalni nogometni turnir Čedomil Drvenkar, u najpostojaniju nogometnu tradiciju Grada Vrbovca. Nogometna tradicija na Silvestrovo okuplja kako poznate tako i manje poznate vrbovečke sportaše koji ulazak u Novu godinu proslavljaju na sportski način. Na ovogodišnjoj utakmici od 1992. godine ostali su: Domagoj i Tvrtko Jakšić, Zoran Grbić, Radivoje Govedarica Prsan, Ante Klišanin, Zoran Lekaj, Eduard Majer, Denis Pavić, Nenad Tišljarec, Zoran Tumbas… Neki od njih su i dalje aktivni kao igrači, neki su se prometnuli u voditelje ekipa, a neki su zauzeli svoje mjesto među gledateljima ili su aktivni u organizaciji „trećeg poluvremena“.

Nema nikakve dvojbe da je Silvestrovo nogometna tradicija zaslužila da se konačno uvrsti i u službeni program Advent u Vrbovcu jer samo rijetki gradovi imaju tako dugovječnu nogometnu tradiciju na Staru godinu. Zaslužili su to sportaši velikog srca i ljubavi prema rodnom gradu, kojem su darovali tradicionalnu nogometnu utakmicu, koja okuplja, povezuje, razvija i promiče prijateljstvo, toleranciju, poštenje i međusobno uvažavanje.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime