“Noć muzeja” u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije kako bi prezentirali i interpretirali svoje zbirke te inspirirali posjetitelje. Stoga je upravo inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih zbirki i sadržaja tema ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja“ u sklopu koje muzeji širom otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima.

Ove godine, 14. put zaredom, manifestacija se održava u petak, 1. veljače u večernjim satima. Bogati muzejski program nudi se i na području Zagrebačke županije.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec bit će postavljena prostorna instalacija na digitalnim zaslonima Ivane Ožetski pod nazivom „Ples sjena“, a u dvorcu Patačić će se moći razgledati stalni postav muzejske zbirke. Više o tome saznajte ovdje.

U muzeju u Ivanić-Gradu je tako izložba artefakata iz proširenog stalnog postava muzeja dopunjena izborom muzejskih predmeta u 3D fotografiji te informativnim prezentacijama i projekcijama filmova i fotografija muzejske građe u digitalnom obliku. Demonstrirat će se nastajanje likovnih kompozicija uz korištenje zvuka različitih frekvencija, ukazujući na povezanost stvaralačkog procesa u znanosti i umjetnosti, a u planu je i igra i kviz za posjetitelje. Više o tome saznajte ovdje.

Zanimljiv program nudi i velikogorički Muzej Turopolja koji osim izložbe pod nazivom „Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija“ svojim posjetiteljima nudi i aktivno sudjelovanje na radionicama izrade ukrasa od komušine i podgutnica, a za najmlađe će se pobrinuti pričopričalice Andreja Krenek i Margareta Peršić. Više o tome saznajte ovdje.

Muzej Sveti Ivan Zelina svoj program za „Noć muzeja“ počinje prezentacijom interaktivnih digitalnih aplikacija, a nastavlja izložbom „Čudesni svijet naive“ u sklopu koje će biti predstavljen izbor slika naivnih umjetnika iz zbirke Krunoslava Potočkog. Posjetiteljima će biti prezentiran i 3D prikaz kako će izgledati srednjovjekovni Zelingrad nakon obnove koja će biti sufinancirana iz EU fondova. Više o tome saznajte ovdje.

Samoborske kulturne ustanove – Samoborski muzej, Galeriju Prica i centar za mlade Bunker – također su pripremili bogat program. U Galeriji Prica glavni program počinje u 18 sati, otvorenjem izložbe Ane Sladetić Šabić, a zatim je u planu virtualni posjet drugim muzejima. U Samoborskom muzeju će se, između ostalog, prezentirati rad 3D printera, dok Centar za mlade Bunker organizira dvije izložbe i prigodni glazbeni program pod imenom „Inovacije i digitalna budućnost u svijetu speleologije i podzemlja“. Više o tome saznajte ovdje.

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo ima zbirku slika i skulptura (oko 200 izložaka) koji su nastajali tijekom susreta likovnih umjetnika u Dugom Selu unatrag 18 godine. U Noći muzeja, u prostoru Male galerije u Kolodvorskoj ulici u Dugom Selu, posjetitelji će moći razgledati video prikaz cijele zbirke koji se inače može pregledati i na web-stranici www.pou-dugoselo.hr/galerija. Više o tome saznajte ovdje.

Zaprešićki Muzej Matija Skurjeni uključiti će se u manifestaciju „Noć muzeja“ otvorenjem samostalne izložbe slika Marijana Richtera, akademskog slikara iz Zagreba, naziva „Fragmenti“, a prilikom otvorenja će svirati, međunarodno afirmirani barokni violinist, Silvio Richter. Više o tome saznajte ovdje.

Muzej Brdovec za Noć muzeja 2019. priređuje niz popratnih digitalnih sadržaja vezanih uz aktualnu izložbu „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“. Program će se sastojati od projekcija izvornih ratnih dokumentarnih filmova,  kratkometražnog filmskog uratka učenika zaprešićke srednje škole u suradnji s Foto-kino-video klubom Zaprešić na temu Prvog svjetskog rata te raznih kvizova i društvenih igara na digitalnim platformama i mobilnim aplikacijama. Također, vezno uz izložbu, bit će postavljena „Green screen fotkaona“ s dva scenarija temom prilagođena Prvom svjetskom ratu. Više o tome saznajte ovdje.

Jaskanska „Noć muzeja“ započinje otvorenjem izložbe fotografija Darka Bavoljaka „Izlozi“, koja objedinjuje radove iz područja fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija. Potom je organiziran obilazak Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča te će posjetitelji unutar muzejskih zbirki ovom prilikom vidjeti i nekoliko video projekcija smještenih uz pojedine cjeline, poput virtualne šetnje kroz jaskanski dvorac, stvaranja brončanog kipa biskupa Martina Borkovića ili pak snimke tradicijskih zanata i običaja iz okolice Jaske. Više o tome saznajte ovdje.

Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjećaju da u sve muzeje Zagrebačke županije možete i virtualno „zaviriti“ na interaktivnom pregledniku – locatoru.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime