Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

Osamnaesta po redu Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, bit će održana u petak, 27. siječnja 2023. godine. Ovogodišnja tema „Muzeji su važni“, nastoji osvijestiti javnost da muzeji imaju važnu ulogu u brojnim promjenama kroz koje čovječanstvo trenutno prolazi – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, katastrofalnih potresa do posljedica rata na Europskom kontinentu – muzeji imaju odgovornost očuvati materijalnu i nematerijalnu baštinu za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

U nastavku donosimo dio programa na području Zagrebačke županije:

Uz slobodan razgled stalnog postava, Muzej Turopolja svojim posjetiteljima nudi i koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića, likovne radionice logopedskog kabineta „Jezičak“ i predstavu Ane Katulić i Anite Pukanić „Lektira na oko“. Puštat će se projekcije etno filmova i glazbenih spotova, a predviđen je i koncert Ansambla JANE. U prostorima Galerije Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica bit će svečano otvorena izložba “Mladen Mikulin: kipar skulpture otvorenog prostora” te će biti predstavljena i monografija autora izložbe. Potom će se, pod stručnim vodstvom umjetnice Tare Stanić, posjetitelji moći uključiti u izradu skupnog umjetničkog djela nadahnutog radom iz fundusa Galerije Galženica. Spomen parkom 153. brigade HV-a moći će se prošetati samostalno ili uz pratnju branitelja koji će tumačiti vanjski postav ratnih izložaka, kao i dokumente, ratne karte i fotografije u Spomen domu u kojem će se svaki puni sat prikazivati dokumentarni film „Ratni put 153. brigade“.

Dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo je izložbu dijela slikarskih i kiparskih radova iz zbirke nastale na Likovnim kolonijama umjetnika Zagrebačke županije u razdoblju 2000-2022. godine u predvorju Dvorane Preporod, dok je Dvorana Preporod rezervirana za nastup ženskog limenog puhačkog kvinteta Tubismo Brass Quintet. U Maloj galeriji bit će održana izložba slika autorice Mirjane Perković, a svi zainteresirani moći će obići objekt budućeg Kulturnog centra za posjetitelje i muzeja na adresi Josipa Zorića 5 gdje će im biti prezentiran i sadržaj koji će se nuditi u ovom prostoru.

U jedinstvenom prostoru Vršilnice u Zaprešiću otvara se izložba „Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice“ iz kolekcije Marinka Sudca čiji su organizatori Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Izložba sadrži presjek brojnih uradaka umjetnica svjetskog glasa, čija su djela nastala u različitim stvaralačkim razdobljima – od prve ruske avangarde, futurizma i dadaizma do današnjih dana.

U Brdovcu će posjetitelji moći pogledati stalni postav geološko-paleontološke, arheološke, kulturno-povijesne i etnografske zbirke uz stručno vodstvo te će u suorganizaciji Udruge solidarnosti mladih biti održano predavanje na temu „Muzej i mladi u 21. stoljeću“. Udruga Ivana Perkovca u prostoru Opće pučke škole Šenkovec priprema dvodijelni program s ciljem očuvanja kajkavsko – ikavske baštine i kulture. Prvi dio programa je predstavljanje knjige “Dobra misau nima cine”– poslovica i izreka ikavske kajkavštine – izbor iz usmene književnosti kajkavaca ikavaca. U drugom dijelu će biti predstavljen projekt „Kinč nije kič. Kinč je ures!“ uz projekciju filma i radionicu kinča, odnosno stvaranja u tehnici hladnog porculana i glaziranja keramičarskih srca.

Knjižnica Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji i ove godine nastavlja prošlogodišnji koncept događanja – na četiri lokacije u ulici Marijana Stilinovića održat će se nekoliko izložbi te interaktivnih prezentacija. Uz izložbe Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u Centru za posjetitelje grada Svete Nedelje te u službenim prostorijama Ogranka, posjetitelji će moći iskusiti život u starinskoj svetonedeljskoj hiži obitelji Dekanić/Grlević te posjetiti prezentaciju posvećenu 450. obljetnici Seljačke bune i Bitke kod Kerestinca u dvorani Knjižnice Mihaela Šiloboda.

U Maloj dvorani Galerije Prica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta moći će se razgledati izložba skulptura autora Vlade Gvozdanovića pod nazivom „Govor mramora“, dok će se u Galeriji Prica moći razgledati izložba predmeta iz Pricinog ateljea te će biti predstavljene slike Zlatka Price koje su nedavno ušle u zbirku, kao i edukativna knjižica. Za posjetitelje osnovnoškolskog uzrasta prof. Nevenka Miklenić vodit će likovne PRICAonice „Ptice“, ususret velikoj izložbi iz ciklusa Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

U Art room-u Centra za mlade Bunker bit će predstavljen ciklus radova „Glazbeni pejzaži“ autorice Marije Prše koji su nastali kao interpretacija odabrane glazbe. Svi posjetitelji moći će se i sami okušati na radionici „Glazba na papiru“ gdje će moći pokušati prenijeti svoje osjećaje na papir uz pomoć pastela, slušajući pritom odabranu glazbu.

Otvorenjem izložbe ilustracija Zdenka Bašića, predstavljanjem njegovog rada i doprinosa u očuvanju i prezentaciji lokalnih priča, mitova i legendi, Samoborski muzej oživjet će kroz mitske likove i bića koje će se moći razgledati kroz cijeli postav Muzeja te Služinske kuće. Program muzeja zaboravljenih priča i narodnih predaja bit će otvoren za posjetitelje od 27.1. do 5.3., a u navedenom periodu bit će organizirane dječje radionice i pričaonice vikendima te vođeni obilasci izložbe.

Muzej Ivanić-Grada svoj je program posvetio Vojnoj krajini te će tom prigodom predavanja održati Filip Šimunjak, Petar Hegedić i Karlo Rukavina. Nakon predavanja slijedi otvorenje izložbe o Vojnoj krajini, a ostatak večeri bit će ispunjen edukativnim i zabavnim aktivnostima koje uključuju druženje s članovima udruga kostimiranim u autentičnu vojnu i civilnu opremu, nekoliko srednjovjekovnih šatora koji će predstavljati privremeno mjesto boravka plaćeničke vojske za vrijeme vojne kampanje, interaktivni trening u kojem se djeca uz upotrebu drvenih mačeva upoznaju s osnovama mačevanja te vatreni show. Bit će predstavljeni i razni tradicionalni obrti.

Dio programa Noći muzeja u organizaciji Muzeja Sveti Ivan Zelina posvećen je 35. godišnjici osnutka Muzeja i prikazuje presjek njegovog rada u proteklim godinama. Tom će prigodom biti podijeljene zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama koje su surađivale sa Muzejom u organizaciji, održavanju, prikupljanju i čuvanju baštine zelinskoga kraja. Druga izložba naziva “Hajd` u školu mili đaci!” prikazuje povijesni razvoj zelinskog školstva od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Program će obogatiti nastup Accoquarteta kojeg čine četiri vrsne harmonikašice. Galerija Sveti Ivan Zelina predstavlja InfraredArt – multimedijalnu likovnu izložbu. Riječ je o hrvatskom kulturnom i umjetničkom brendu koji je od početka svog djelovanja anticipirao i digitalni način prezentacije.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec donosi razgledavanje stalnog postava Muzejske zbirke u dvorcu Patačić, dok će u Maloj galeriji biti postavljena izložba slika Marije Lopac naziva Nastavak. Svi zainteresirani moći će u 20:00 sati prisustvovati besplatnoj projekciji filma Poker face. Na adresi Banovo 11 u Vrbovcu u 20:00 sati, u atelier galeriji Mate Turića aka Mata CROata održat će se izložba „Kamenih jedrenjaka sjaj“. Posjetitelji će imati prilike vidjeti preko 200 stalno izloženih kamenih skulptura, ponajviše jedrenjaka, od kojih će se neke skulpture po prvi puta prikazati.

Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj kliknite na: https://noc-muzeja.hr/.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime