Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

Sedamnaesta po redu Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, bit će održana u petak, 28. siječnja 2022. godine. Ovogodišnja tema „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“. Dio programa bit će organiziran u stvarnom vremenu i prostoru, s posjetiteljima, ali uz obavezne COVID potvrde, a za one koji nisu u mogućnosti uživo sudjelovati u ovoj sada već tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji, programi i sadržaji će biti dostupni putem digitalnih kanala.

Program na području Zagrebačke županije:

Uz slobodan razgled stalnog postava, Muzej Turopolja svojim posjetiteljima nudi i razgledavanje izložbe  „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.“ koja će se, osim uživo do 21 sat, moći razgledati i u virtualnoj šetnji putem muzejske web-stranice i društvenih mreža. Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica predstavlja samostalnu izložbu Sare Pukanić iz fotografske serije „Roza“, „Jedna za dušu“ i „Oni i ja“.

Dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo je predstavljanje slikovnice „Martina u zemlji sv. Martina“ s početkom u 18 sati. U istom prostoru održat će se i izložba crteža iz slikovnice te projekcija videa na temu slikovnice. Slikovnicu, u kojoj je prikazana povijest grada Dugoga Sela i općina Brckovljani i Rugvica, ilustrirao je akademski slikar Robert Samardžić, a tekst je napisao Nenad Haleuš Mali, profesor povijesti i filozofije. Istovremeno će na mrežnim stranicama POU-a te webu „Dugoselske kronike“ biti predstavljen video u kojem o znamenitostima i zanimljivostima svog kraja govore djeca.

U Brdovcu će posjetitelji moći pogledati izložbu „Grof Edgar Corberon u hrvatskoj povijesti“ u 18 sati, a nakon toga može se razgledati stalni postav. U Šenkovcu Udruga Ivana Perkovca priprema radionicu od 18 sati, otvorenje izložbe Nade Lozar Tomašević u 19 sati, pola sata kasnije počinje večer poezije, a u 21 sat još jedna radionica učeničke zadruge Ban iz zaprešićke srednje škole.

Zaprešićki Muzej Matija Skurjeni predstavit će izložbu Drage Jančića pod nazivom „Hommage a Dragutin Grgas- Beli“, dok Bistrani imaju priliku obići interpretacijsku kostimiranu šetnju koja počinje u 19 sati u dvorcu Oršić uz priče iz prošlosti.

Po prvi puta Noć Muzeja održat će se i u Svetoj Nedelji koja je, iako formalno nema muzej, pripremila niz zanimljivih izložbi na otvorenom, niz Stilinovićevu ulicu. Tako će se izložba Ivana Crnoje „Moj život“ i skupna izložba članica Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Sveta Nedelja moći razgledati u Centru za posjetitelje (Marijana Stilinovića 1). Pogled u odabrana djela iz Zbirke Bauer Grada Svete Nedelje moguć je u prostoru buduće gradske knjižnice, odnosno nekadašnje „stare pošte“ (Marijana Stilinovića 7). Etno izložba starinskih predmeta, narodnih nošnji i nakita pod nazivom „Svetonedeljska stara hiža“ nalazi se u izvornoj starinskoj kući obitelji Dekanić i Grlević u Marijana Stilinovića 15, a izložba „Svetonedeljski motivi“ likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u njihovim prostorijama u Marijana Stilinovića 17. Tu je i izložba „Iz seoskog života“, koja obuhvaća predmete iz seoskog života obitelji Ivanec s kraja 19. i početka 20. stoljeća iz zbirke obitelji Kapuđija, a može se pogledati u podrumu kuće obitelji Kapuđija u Marijana Stilinovića 17.

Samoborsko Pučko otvoreno učilište u 17 sati počinje s kino projekcijom crtića „Luka i čarobni muzej”, u 18 sati u maloj dvorani Galerije Prica bit će otvorena izložba reprodukcija ostvarena u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor i nakladnikom „Crno na bijelom“ naziva „Sraka – fašnička tiskovina“. Od 18 do 22 sata u Galeriji Prica bit će moguć uvid u izložbu stalnog postava donacije umjetnina Zlatka Price gradu Samoboru uz hologramsku animaciju i projekciju djela velikog umjetnika.

U galerijskom prostoru Centra za mlade Bunker, u 19:30 bit će otvorena izložba fotografija o Beču, autora Woyciecha Czaje, ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Uz to će biti moguć i virtualni 3D posjet svjetskim muzejima.

U Samoborskom muzeju pripremili su program za djecu i odrasle. U petak u 18 sati bit će održana edukativna šetnja „Putem naših predaka“ i kviz znanja „Tko želi biti muzealac“. Od 19 sati nastupit će grupa Cirkultura, a potom slijedi predstavljanje radova polaznika radionica kraluša i keramike te glazbeni nastup Gorana Goršea. U 20:15 sati u Muzeju slijedi video prezentacija „Vremeplov sjećanja“ koja će biti dostupna i na digitalnim platformama Samoborskog muzeja.

Povodom Noći muzeja Muzej Ivanić-Grada bit će otvoren za posjetitelje od 8 do 20 sati, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Za sve one koji se odluče za digitalno sudjelovanje, Muzej Ivanić-Grada priprema interaktivni Kviz o Ivaniću, koji će biti moguće riješiti na Facebook stranici Muzeja te kratak edukativni video sadržaj o Ivaniću i Muzeju.

Gradski muzej Jastrebarsko sa svojim programom počinje u 19 sati. Posjetitelji će imati priliku besplatno prošetati kroz stalni postav gdje dominiraju Kulturno-povijesna i Etnografska zbirka, a u 20:00 sati će se u galerijskom prostoru svečano otvoriti izložba pod nazivom „Zemlja Jastrebarska“ renomirane jaskanske kiparice Marine Stoponje.

Galerija Sveti Ivan Zelina predstavlja InfraredArt – multimedijalnu likovnu izložbu. Riječ je o hrvatskom kulturnom i umjetničkom brendu koji je od početka svog djelovanja anticipirao i digitalni način prezentacije.

Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj kliknite na www.nocmuzeja.hr.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime