Noć muzeja u digitalnom izdanju

0
Komunalac add

Šesnaesta po redu Noć muzeja obilježava se sutra diljem zemlje. Manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja tijekom proteklih je godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Budući da je u muzejima i galerijama, sukladno epidemiološkim preporukama, ograničen istovremeni boravak posjetitelja, ove će godine mnogi od njih otvoriti svoja vrata za online razgledavanje.

Noć muzeja na temu „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“ održat će sutra, 29. siječnja 2021. godine od 18 do 23 sata, a postave čak 171. institucije moći će se razgledati i na digitalnoj platformi www.nocmuzeja.hr te web-stranicama, društvenim mrežama i online aplikacijama samih ustanova. Neke od ustanova osigurale su i obilazak svojih postava uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, a ulaz je besplatan.

Ove godine na Noći muzeja sudjeluje 171. muzejska, baštinska, odnosno obrazovna institucija, a najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima predstavit će i Hrvatska radiotelevizija u svom posebnom programu.

U nastavku donosimo dio digitalnog muzejskog programa na području Zagrebačke županije.

Muzej Sveti Ivan Zelina je za posjetitelje pripremio dvije izložbe: „Beethovene, sretan ti 250. rođendan!“ i „Bajka o Orašaru“. Na njihovoj web-stranici će biti prikazivani digitalni sadržaji u produkciji muzeja, dok će Galerija Sveti Ivan Zelina omogućiti online katalog umjetnika iz smjera INFRAREDART-a.

Muzej Turopolja nudi digitalnu izložbu starih vizura grada Velike Gorice pod nazivom „JUČER – DANAS – SUTRA“ koja će se osim online moći razgledati i na info kiosku koji je smješten ispred same zgrade muzeja, dok je dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo virtualnu izložbu 20 umjetničkih djela dvadeset autora nastalih na 20. susretima likovnih umjetnika 2020. godine.

Bogat digitalni program pripremio je i Muzej Brdovca, a koji uključuje virtualnu izložbu, virtualnu radionicu, prelistavanje digitalnog vodiča kroz zbirke na web-stranici i online kviz na temu kulturne baštine brdovečkog kraja.

Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj kliknite na www.nocmuzeja.hr.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime