Noć muzeja 2020. u Vrbovcu

0
Komunalac add

Večeras se diljem Hrvatske obilježava petnaesta po redu Noć muzeja. Ova je manifestacija započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Obilježavanju se već tradicionalno pridružilo i Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

U Maloj galeriji učilišta otvorena je izložba Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba „Stoljeće ručnog sata“. Autorica izložbe je voditeljica Zbirke satova MUO Vesna Lovrić Plantić, a tematske cjeline izložbe posvećene su razvoju sata od funkcionalnog predmeta do statusnoga simbola, satovima za posebne namjene (vojnim, sportskim, pilotskim, ronilačkim), satovima za dame, digitalnom prikazivanju vremena, satovima »iza željezne zavjese«, konceptu Swatcha, dizajnerskom satu i ručnom satu kao inspiraciji.

Autorica ističe da zbirka satova Muzeja za umjetnost i obrt broji više od 1000 komada od čega je oko 250 ručnih satova te dodaje kako se danas, unatoč mobitelima koji su postali mjerači vremena, satovi još uvijek kupuju i nose. – Danas je ručni sat postao statusni simbol par excellence među poslovnim ljudima, vrhunskim sportašima i političarima, a žene ga često nose kao nakit – naglašava Lovrić Plantić. Izložba se može pogledati sve do 28. veljače 2020. godine uz prethodnu najavu u Tajništvu učilišta.

Osim navedene izložbe posjetitelji večeras mogu pogledati i stalni postav muzejske zbirke u dvorcu Patačić, a svakog punog sata uživati u zvucima klavira u izvedbi učenika i profesora Glazbenog odjela 2. osnovne škole Vrbovec.

Obilježavanje Noći muzeja u Vrbovcu nastavlja se projekcijom filma „Male žene“ u dvorani POU u 21 sat. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime