NK Ban Jelačić posvećen humanitarnom radu

0
Komunalac add

NK Ban Jelačić se uključio u prikupljanje humanitarne pomoći za ukrajinske izbjeglice koje se nalaze na vrbovečkom području. Time su se i Banovčani aktivno pridružili mnogim sportskim udrugama u Hrvatskoj koje ističu antiratne poruke. Sav prihod prikupljen od prodanih ulaznica i od dragovoljnih financijskih priloga na prvenstvenoj utakmici 14. kola 1. ŽNL Istok, koja je 19. ožujka 2022. godine odigrana u Banovu između Bana Jelačića i Turopolja doniran je Crvenom križu Vrbovec. Financijska sredstava su namijenjena za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Ban Jelačić je ujedno i prvo sportsko društvo u Vrbovcu koje se na ovaj način uključilo u pomoć ljudima iz Ukrajine koji su zbog ratnih strahota završili u vrbovečkom kraju. Stoga inicijativa za humanitarno djelovanje članova i igrača Bana Jelačića zaslužuje javnu pohvalu i naklon do poda. Međutim, ovaj rijetko viđeni pozitivan primjer sportaša iz Banova koji nesebično sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama traje već nekoliko godina, bilo da se radi o ljudima pogođeni ratnim strahotama, elementarnim nepogodama, epidemijama ili u drgim teškim životnim situacijama. Ovo veliko humanitarno srce koje kuca u Banu Jelačiću je svijetli putokaz i ostalim sportskim i drugim društvima da barem jedan dio svojeg djelovanja usmjere u humanitarne akcije, jer humanizam oplemenjuje ljude. Humanizam krasi i živi u NK Banu Jelačiću iz Banova i zato veliko hvala za sve što ste do sada učinili i za sve što će te još učiniti u suosjećanju za teškoće drugih ljudi i spremnosti da im pomognete.

 O humanitarnom radu koji se provodi u Banu Jelačiću u suradnji s Crvenim križem i ostalim vrbovečkim udrugama, izvijestio je predsjednik Dino Juričić. –U zadnjih 2-3 godine nogometni klub Banovo aktivirao se u puno društveno korisnih događanja i humanitarnih akcija. Kod svakog događanja Grad Vrbovec nas kontaktira kao vjernog partnera za kojeg se uvijek može računati da će odraditi dobar posao. Tako je bilo i na Adventu u Vrbovcu gdje sudjelujemo godinama, što je izuzetno organizacijski zahtjevno za jedan klub baziran isključivo na volonterima. Osim redovnih suradnji s gradom Vrbovcem u brojnim društvenim događanjima i inicijativama bilo je i puno humanitarnog rada. Od 2019. godine smo krenuli s prvim humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći građanima (nastradalima u prometnim nesrećama, teško bolesnoj djeci…). To se ponavlja svake godine u nekoliko navrata kad prepoznamo takvu situaciju u blizini. Zadnja od njih je pomoć Ukrajincima smještenima na području grada Vrbovca za vrijeme rata– rekao je Juričić.

Neke od akcija su formalizirane pa je za Božić 2019. provedena zajednička akcija sa Savjetom mladih grada Vrbovca prikupljanjem pomoći najugroženijima i najpotrebitijima. Prva dogovorena akcija s Crvenim križem Vrbovca počela je košnjom i održavanjem okoliša starijih i nemoćnih građana s područja grada Vrbovca. Svu opremu osigurava Crveni križ, a klub pruža ljudstvo u kojim u prosjeku sudjeluje 5 do 6 igrača. –Za Crveni križ izlazimo u svim situacijama gdje oni vide potencijalnu pomoć s naše strane. Imali smo nekoliko akcija sastavljanja namještaja, roštilja, nošenja teških tereta, prijevoza bolesničkih kreveta iz Zagreba kako bi pomogli dragim i vrijednim ženama iz Crvenog križa koje tu nisu u mogućnosti odraditi. U svim akcijama Crvenog križa sudjelovalo je 17 igrača NK Banova, u svakoj su sudjelovali drugi igrači ovisno o dostupnosti – ističe Juričić.

U vrijeme kad je krenula covid epidemija, Banovo je prva institucija s područja Vrbovca koja je ponudila pomoć starijim i nemoćnim osobama koje su ostale izolirane od svijeta u vrijeme prve prave izolacije. U sklopu te akcije pomogli smo nekoliko starijih osoba s namirnicama, odlaskom u ljekarnu, dućan i slično. Poslije je u dogovoru s nama daljnja akcija išla preko Crvenog križa.

Nakon potresa u Petrinji 10-tak  igrača Banova volontiralo je u akciji Crvenog križa gdje su sudjelovali u prikupljanju pomoći i namirnica, a 2. veljače 2021. godine šest igrača Banova išlo je u Petrinju među prvima pomagati direktno na terenu u sklopu akcije Crvenog križa Vrbovec. –Veliko hvala direktorici Crvenog križa Jeleni Mucko koja živi taj posao od 0 do 24 sata. Bez nje ovako odlična suradnja ne bi bila moguća. Uvijek otvorenih ruku i spremna za rješavanje problema i humanitarni rad – naglašava Juričić.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime