Nezavisni vijećnik Tvorić traži ukidanje prireza

0
Komunalac add

U našu je redakciju danas stiglo priopćenje nezavisnog vijećnika u vrbovečkom Gradskom vijeću Stjepana Tvorića, u kojem ističe kako je jučer uputio gradskim službama grada Vrbovca prijedlog za promjenom odluke o porezima na području Grada Vrbovca. –Prijedlog je da se na području grada Vrbovca izmijene dvije vrste poreza, a to su Porez na potrošnju i Stopa prireza porezu na dohodak. Budući da se prvi porez tiče u prvom redu sektora ugostiteljstva koje zapravo trpi najveću štetu zbog navedene pandemije, kako osobno tako i kao predstavnik nezavisne političke platforme Bolji Vrbovec smatram da bi se ukidanjem ove vrste poreza direktno pomoglo ugostiteljima da prebrode ovu krizu – tvrdi vijećnik Tvorić.

Druga vrsta poreza je sukcesivno smanjenje prireza na području grada Vrbovca (razlog postepenom smanjenju prireza je taj da se ne ugroze tekući i planirani projekti za 2021 godinu), piše u priopćenju Tvorić te dodaje kako bi se smanjenjem prireza, a potom u budućnosti i njegovim konačnim ukidanjem građanima na području grada Vrbovca direktno podigla netto primanja.

U nastavku ovog priopćenja prenosimo prijedlog promjena koje su upućene Gradu Vrbovcu od strane nezavisnog vijećnika dr.sc. Stjepana Tvorića:

„Poštovani,

Odlukom o porezima Grada Vrbovca od 21. lipnja 2017. godine propisano je 5 poreza, a izmjenama Odluke o porezima Grada Vrbovca od 13. prosinca 2017. godine ukinut je porez na nekretnine pa su stoga u nadležnosti Grada Vrbovca ostala 4 poreza. Obzirom na situaciju koja je prouzrokovana pandemijom virusa COVID-19 (korona virusa) u našem gradu, a samim time utjecaj i posljedice koje pandemija ima na samo gospodarstvo, ali i na plaće zaposlenih, predložio bih ovim putem da Grad Vrbovec pristupi provedbi smanjenja poreznog opterećenja.

Prije svega predlažem ukidanje Poreza na potrošnju. Navedeni porez iznosi 3% i naplaćuje se ugostiteljima na promet pića. Prvenstveno smatram da bi se ovim potezom pomoglo ugostiteljskom sektoru koji je zapravo najviše pogođen gospodarskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19.

Također, predlažem i smanjenje stope prireza porezu na dohodak. Osobno, ali i kao predstavnik nezavisne političke platforme Bolji Vrbovec zalažem se za potpuno ukidanje prireza na području Grada Vrbovca. Međutim, zbog započetih projekata koji su trenutno u Vrbovcu te kako se ne bi ugrozilo izvođenje istih, smatram da bi prirez u ovom trenutku trebalo početi postepeno smanjivati. Stoga predlažem da se zasada (prvenstveno u proračunskoj godini 2021.) provede smanjenje stope prireza s 12 na 10 posto. Ovaj potez pridonio bi rastu netto plaća kod velikog dijela zaposlenih građana na području grada Vrbovca. Također, budući da je pristup poreznim rasterećenjima ujedno i jedna od temeljnih odrednica političkog djelovanja nezavisne političke platforme Bolji Vrbovec, a koju zastupam u Gradskom vijeću Grada Vrbovca, smatram da u proračunskim godinama koje slijede (prvenstveno 2022. i 2023.) je potrebno nastaviti sa sukcesivnim smanjivanjem prireza po stopi od 2% te time pridonijeti poreznom rasterećenju naših građana, a u konačnici u budućnosti i izvršiti potpuno ukidanje prireza na području Grada Vrbovca.

Molio bih stručne službe Grada da mi izračunaju koliki je prihod u proračunu Grada Vrbovca od poreza na potrošnju i prireza te koliko građani Vrbovca plaćaju prirez s obzirom na svoja primanja. Ovi izračuni su potrebni kako bih mogao u suradnji sa stručnim službama Grada kvalitetno pripremiti prijedlog Odluke i pokrenuti postupak donošenja izmjena Odluke o porezima Grada Vrbovca u što kraćem roku.“

U Vrbovcu, 24.11.2020.

Dr.sc. Stjepan Tvorić, dipl.ing.el.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime