Neustrašive žene – izložba o ženama koje su promijenile Hrvatsku stigla u Vrbovec

0
Komunalac add

Nakon što je predstavljena u gradovima diljem Hrvatske putujuća izložba ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene” stigla je u Vrbovec u Malu galeriju Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba „Neustrašive žene“ temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ (2019.) autorice Tatjane Barat i „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“ (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. U prvoj knjizi zastupljene su žene iz hrvatske povijesti koje su se izborile za svoja prava i postavile temelje za bolju budućnost naše zemlje. Od prvih kraljica, diplomatkinja, liječnica, izumiteljica. Tu su svoje mjesto pronašle Jelena Zrinski, Mara Matočec, Marija Jurić Zagorka, Ana Katarina Zrinski i brojne druge. U drugoj knjizi predstavljene su žene od kojih su mnoge još uvijek među nama i danas oblikuju našu sadašnjost. Među njima su Diana Budisavljević, Maja Sever, Kolinda Grabar Kitarović, Janica Kostelić, Tereza Kesovija i druge hrvatske znanstvenice, umjetnice, političarke, liječnice, pravnice.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol podsjetila je mnogobrojnu publiku na otvorenju kako se položaj žena mijenjao kroz povijest. – Od samih početaka žene su se suočavale sa zabranama, o njima se nije pisalo kao o muškarcima, one su nevidljivo obavljale sve svoje funkcije, kroz povijest su se borile i izborile za svoju slobodu i prava. Žene se i danas bore za ravnopravnost. Zato je važno ukazati na sve neustrašive žene koje su svojim djelovanjem i nasljeđem otvorile vrata budućim generacijama – poručila je kustosica izložbe.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Prijatelj zahvalila je brojnoj publici na dolasku. – Među vama vidim puno mladih budućih neustrašivih žena i muškaraca, pozivam vas da pogledate ove ilustracije, zapamtite one koje vam se najviše sviđaju i pronađete u njima i pričama tih žena inspiraciju za sebe. Zapamtite njihova imena i na internetu potražite njihove biografije, upoznajte se s njihovim radom – naglasila je Prijatelj.

U glazbenom dijelu programa publiku je zabavila Ana Jaklinović svojim izvedbama evergreena legendarnih glazbenica Ette James i Arethe Franklin. Izložba će biti otvorena do 7. prosinca 2023. godine.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime