Nema krize na poljima

0
Komunalac add

Dok većina gospodarstva, iz poznatih epidemioloških razloga, stoji ili „živi na aparatima“, dotle se proizvodnja pod nebom – poljoprivreda, odvija punim tempom, što se vidi na svakom koraku i po sve manje neobrađenih parcela. S jednih je upravo skinut prvi otkos krmiva, a na drugima je već posijan ili se sije kukuruz. Da ne zaboravimo, živo je i u plastenicima, vrtovima….

Svaki iole ozbiljniji farmer svjestan je da samo pravovremena košnja i spremanje sjenaže jamči i dovoljno kvalitetne hrane za njihova stada.
I, nikada ne stavljaju “sva jaja u jednu košaru”; uz talijanski, sije se i engleski ljulj. Naši savjetodavci ne propuštaju naglasiti i važnost gnojidbe travnjaka.

Još smo u prosincu i siječnju parcele dobro pognojili gnojivom, kojega na farmi ima dovoljno. Odmah se to vidi na kvaliteti i prinosima. Samo tako možemo iz jedne rali dobiti što više – slaže se s time i Damir Horvatić iz Stare Kapele, kojega smo posjetili ovih dana.

Šteta samo što je dosadašnji dio proljeća protekao bez kiše, pa svi željno gledaju u nebo, a ovih se dana očekuje toliko potrebna kiša.

Na pitanje kako se njegova obitelj i on nose s ovim kriznim vremenom, kaže: Ja sam vam već dobra dva tjedna u totalnoj samoizolaciji; dan provedem u traktoru, a doma dođem samo spavati!

Jedan od naših vodećih farmera svoja će iskustva s nama podijeliti u nedjeljnoj Emisiji za selo, od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime