“Navik on živi ki zgine pošteno…” – komemoracija za Zrinskog i Frankopana

0
Komunalac add

Kod Kule Zrinski u gradskom parku danas je održana komemorativna svečanost u povodu 348. godišnjice pogibije hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Zbog težnji za hrvatskom samostalnosti pogubljeni su 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu. Nakon njihove smrti, nezakonito su oduzeta imanja i posjedi Zrinskih i Frankopana što je označilo kraj slavnih hrvatskih velikaških obitelji.

Ove godine obilježava se i 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagrebačku katedralu. Na njihovom grobu uklesana je poznata izreka pjesnika Frana Krste Frankopana: “Navik on živi ki zgine pošteno“.

Vijenac na ulazu u Kulu Zrinski položili su gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Hrvoje Herček, pročelnica Službe za opće poslove Božica Jagoić Tukša i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Prijatelj. Svečanosti su prisustvovali brojni građani i djeca Dječjeg vrtića Vrbovec. Komemoraciju već tradicionalno organizira Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime