Natječaj za najljepši školski vrt

0
Komunalac add

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju i ove godine sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj “Najljepši školski vrtovi 2023.”. Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2023., a prijave se šalju na adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati i opis vrta.
Svaka škola oblikuje vrt prema vlastitim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuva bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske koristeći se ukrasnim i autohtonim biljem svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o vrtovima te na završnoj svečanosti potkraj ožujka iduće godine dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH

2. Najljepši vrtić u RH

3. Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja)

4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede)

6. Najljepša područna škola u RH

7. Nagrada za kontinuitet

Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Najčešći vrtni elementi su: ukrasni grmovi, ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla), sezonsko cvijeće, trajnice, sukulentne biljke, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja, pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak, pojedinačna stabla maslina ili maslinik, povrtnjak, kompostište, živica (u slobodnom rastu ili oblikovana), klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik.

Vrt treba oblikovno, estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer njegova ljepota ovisi o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata i uspješnom razvoju bilja koje se ondje nalazi. Veličina površine vrta i broj biljaka nisu podaci koji se vrednuju nego svrhovitost i kvalitetna njega. Preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke te dodjeljuje visoke ocjene onima koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Više detalja možete pronaći na linku.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime