Nataša Vuković predstavila se vrbovečkoj publici izložbom “Inner Gardens”

0
Komunalac add

Izložba radova autorice Nataše Vuković pod nazivom “Inner Gardens” otvorena je sinoć u prostoru udruge Artoratorij. Riječ je o radovima u kojima autorica koristi tehniku ulja na platnu uz epoksidnu smolu. Kako sama kaže, ova je izložba selekcija radova iz zadnjeg ciklusa, a ovog puta kombinirala je kružne forme u epoksidnoj smoli kako bi naglasila cikličnost, dakle kontinuitet od rođenja do smrti koji se odvija u prirodi.

U fokusu predstavljenih radova je kultivacija ljepote, krhkost trenutka i gledanja šire perspektive postojanja. Harmonizirajući sadržaji u kontrastu sa samoljubnom kulturom suvremenog čovjeka gdje sve postaje simulakrum. Rad je nastao vođen početnom mišlju da je um poput vrta u kojemu su misli sjeme. Ovisno kakve su misli možeš uzgojiti cvijeće ili korov. Svjesnom metafizičkom naracijom i odmakom od distopijskih sadržaja, iako je stvarnost takva, nudim utopijsku alternativu koja bi pobudila nadu, radost i barem malo  umanjila generiranje psihoze. Kontemplativni vrtovi, mikrokozmosi u kojima skladno koegzistiraju različiti svjetovi, a ujedno pružaju protutežu utjecaju koji imaju ratne okolnosti, samoizolacija, društvene  mreže i mediji na oblikovanje svijesti – istaknula je autorica izložbe Nataša Vuković.

Značajem vrta u doslovnom smislu u vidu raskošne vegetacije, bujanja flore i faune  ili prenesenom smislu kao intimnog svetog prostora referiram se na mentalno zdravlje svakog pojedinca. Prikaz vidljivog i nevidljivog; vidljivo bi predstavljalo propadljiv i promjenjiv svijet, razlaganje materije, dok bi nevidljiv bitak bio nepromjenjiv i nepropadljiv. Sveprisutan je motiv središta, ideja da kada netko označi središte svetog prostora simbolično označava središte svijeta, axis mundi. U tom središtu se promatrač, prvotno zbog zrcalnosti epoksidne smole, može ogledati ukoliko nadiđe ego i za razliku od mita o Narcisu u odrazu vidi i drugo sem svog lika, doživljava okolinu i prihvaća da je samo njen dio i privremeni posjetitelj – dodala je.

Izložba „Inner Gardens“ ostaje otvorena do 10. ožujka 2023. godine, a može se pogledati u radno vrijeme udruge Artoratorij ili prema dogovoru.

Inače, Nataša Vuković rođena je 1986. u Osijeku. Godine 2008. završava preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu nastavnički odsjek, smjer slikarstvo  završava 2012. Tokom studija se usavršavala na dva studijska boravka u Sloveniji i SAD-u. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložaba među kojima izdvajamo 5. Bijenale slikarstva, Exporting Zagreb u Nacionalnom Muzeju Gdanjsk  u Poljskoj, 32. Salon mladih, Erste fragmenti 10, 24. slavonski biennale te jedini hrvatski predstavnik na NordArt 2018. u Njemačkoj. Njeni radovi nalaze se u privatnim i galerijskim zbirkama. Boravi na umjetničkim rezidencijama u Leipzigu- De/konstrukcija slike, Cité Internationale des Arts u Parizu, i CreArt u Kaunasu u Litvi. Članica strukovnih udruga HDLU i HZSU. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime