Nastavak sadnje u Peskovečkom botaničkom parku

0
Komunalac add

U okviru rada Mjesnog odbora Peskovec u suradnji s peskovečkim vatrogascima te stanovnicima Peskovca, okupilo se 20-tak osoba u sklopu akcije sadnju u Peskovečkom botaničkom parku. U radnoj akciji posađeno je 30-tak sadnica ukrasnog grmlja, drveća i voćki. Peskovčani su posadili orahe, lješnjake, višnje, hibiskuse, američkog crvenog hrasta i aukube, a sadnice su sami donirali.

Naime, to je sustavni nastavak sadnje raznog drveća oko društvenog/vatrogasnog doma koja je započela u jesen davne 1976. godine kada je izvršeno asfaltiranje Peskovca. Tada je sadnju čempresa i ukrasnog bilja oko društvenog doma pokrenula Mjesna zajednica Peskovec na čelu s Mihaelom Brezarić, Ivanom Kosom, Ivanom Rešetarom, Vladimirom Jagatićem i drugima. U Peskovcu je 1984. godine pokrenuta izgradnja novog nogometnog i dječjeg igrališta te sadnja parka u središtu Peskovca. Tih godina od 1986. do 1988. pored peskovečkog igrališta i društvenog doma niknuo je park u kojem su bile posađene breze, borovi i lipe na dječjem igralištu. Tada su u radnim akcijama sadnje sudjelovali nogometaši peskovečkog Dinama, omladinke i omladinci, vatrogasci i umirovljenici.

Oko doma se i narednih godina uređivalo kako bi se sadnjom novih biljnih vrsta promijenila vizura, oplemenio okoliš i stvorili uvjeti za pretvaranje sportsko-rekreativnog središta u poželjno mjesto druženja, odmora i razonode svih naraštaja mještana Peskovca. U povodu proslave 400. obljetnice novog naseljavanja Peskovca, 2018. godine niče Peskovečki botanički vrt u kojem su zasađene mnoge autohtone biljne vrste, ali i drveća i biljke s drugih kontinenata.

Predsjednik Mjesnog odbora Peskovec Marko Nevolić izjavio je kako je sve odrađeno prema epidemiološkim mjerama. – Akcija je bila usmjerena na podsađivanje sadnica u parku, na mjestima gdje se prijašnje nisu primile, ali i na sadnju uz potok Gočka. Ova akcija, kao i prijašnje, planirana je u dogovoru s peskovečkim vatrogascima. To je samo nastavak višegodišnje sadnje drveća i ukrasnog grmlja koja je započeta prije pola stoljeća. MO Peskovec planira i druge aktivnosti na uređenju okoliša oko vatrogasnog doma, koje će definitivno promijeniti izgled središnjeg peskovečkog trga – naglasio je Nevolić.

Predsjednik DVD-a Peskovec Siniša Jagatić je pak zadovoljno naglasio kako se  uz sve vatrogasne obveze i dužnosti koje imaju, uvijek rado odazivaju i na sve društvene akcije koje se poduzimaju u okviru MO Peskovec. – S mjesnim odborom imamo izvrsnu suradnju pa smo tako i sada sudjelovali u kontinuiranim akcijama sadnje u peskovečkom parku i radili na uređenju okoliša oko vatrogasnog doma. Zapravo na sadnji parka sudjeluje već treća generacija Peskovčana, a park sada predstavlja ukras sela i mjesto za druženje djece, umirovljenika i svih stanovnika Peskovca – rekao je Jagatić.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime