„Naš kajkavski“

0
Komunalac add

Četrdesetak znatiželjnika i zaljubljenika u „naš kajkavski“ u petak je navečer u vrbovečkom Motelu Marina ujedinio domaći, lepi naš – kaj!

Poetsko-glazbenu večer organizirala je nedavno osnovana udruga „Osebunjek“, čime je zainteresiranoj javnosti predstavljen njen rad, ciljevi i stremljenja. Prije svega, na očuvanju vrbovečkog kaja i naših jezičnih korijena, koje treba njegovati i prenositi na kćeri i sinove – kako je to kazala predsjednica Udruge Katarina Zadrija.

Dr.sc. Alojzija Tvorić Kučko pojasnila je, sa znanstvenog stajališta, povijest kajkavskog jezika, naglasivši kako je vrbovečki kaj iznimno bogat, tim više što svako naše selo ima svoju, lokalnu inačicu istoga, kajkavskoga govora.

A, kako kajkavski zvuči, moglo se čuti u poetskom izboru članica Udruge „Osebunjek“ Tanje Kobija i Marije Petrek, koje su čitale svoje pjesme, a osobito je inspirativno bilo ponovo čuti u Vrbovcu posebnu gošću, poznatu književnicu Božicu Jelušić.

Poseban „štih“ ovoj večeri dalo je dvoje mladih glazbenih umjetnika – student solo-pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Marko Antolković iz Lonjice uz klavirsku pratnju svoje kolegice Matee Koren iz Križevaca.

Baštinimo veliko bogatstvo koje smo, poput osebunjka (miraza) donijeli i kojega treba trajno čuvati. A, Udruga „Osebunjek“ upravo to i želi – poruka je ove večeri.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime