Narodna knjižnica Vrbovec sutra ponovno otvara svoja vrata

0
Komunalac add

S nestrpljenjem se očekuje ponedjeljak kada bi naša svakodnevica barem donekle trebala podsjećati na onu prije početka pandemije koronavirusa. Naime, sutra se djelomično vraća javni gradski prijevoz, dio uslužnih djelatnosti, otvaraju se knjižare i knjižnice. Od 11. svibnja otvorit će se i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt među ljudima.

Velika novost za naš grad je otvaranje Narodne knjižnice Vrbovec, u kojoj će se od sutra pod posebnim uvjetima moći posuđivati knjige.

Zbog specifičnih okolnosti Narodna knjižnica Vrbovec pripremila je smjernice za rad s građom i korisnicima. U knjižnici navode kako su u izradi smjernica korištene preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Matične i razvojne službe Knjižnica grada Zagreba.

Narodna knjižnica Vrbovec od 27. travnja 2020. godine započinje s radom s korisnicima uz pridržavanje svih propisanih protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja. Poslovanje s korisnicima uključuje brzi povrat i posudbu građe u prostoru knjižnice.

U radu Knjižnice primjenjivat će se posebne smjernice za rad s korisnicima i građom. Za rad s korisnicima najvažnije su sljedeće smjernice:

– Radno vrijeme Knjižnice za korisnike bit će: ponedjeljkom od 12 do 18 sati, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 14 sati.

– Knjižnica će osigurati najviše higijenske standarde te je određeno držanje sigurnosnog razmaka od minimalno 2 metra između korisnika i knjižničara, korisnika međusobno i knjižničara međusobno. U prostoru knjižnice istovremeno mogu biti dva korisnika. Nakon što jedan korisnik izađe iz prostora, sljedeći može ući.

– Potrebno je izbjegavati gužve, uz jasne upute o mjerama socijalnog distanciranja

– Rad djelatnika bit će organiziran u skladu s navedenim mjerama – pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja djelatnika u prostorijama kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između knjižničara.

– Korisnici se trebaju pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, a u tu svrhu na ulazu će za njih biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku te obavijest o obveznoj dezinfekciji ruku pri ulasku i izlasku. Knjižničari moraju imati zaštitnu masku i zaštitne rukavice u radu s korisnicima i građom.

– Od knjižničnih usluga za korisnike u početku će biti dostupne samo povrat i posudba građe, sa što kraćim zadržavanjem u prostoru knjižnice. Korisnike će se upućivati na pregled e-kataloga Knjižnice prije dolaska u prostor knjižnice jer im neće biti omogućeno samostalno biranje knjiga s polica i kretanje po prostoru. Željene naslove korisnici će moći naručiti telefonom ili e-poštom kako bi im knjižničari priremili literaturu unaprijed i time smanjili mogućnost duljeg zadržavanja korisnika u prostoru knjižnice. Na isti način vršit će se i tematska pretraživanja literature za seminarske, diplomske i ostale radove korisnika.

– Ostale uobičajene knjižnične usluge kao što su korištenje čitaonica za čitanje dnevnog tiska i studijski rad, korištenje Referentne zbirke te korištenje računala neće biti omogućene.

– Prilikom vraćanja građe korisnik ostavlja građu na označeno mjesto. Knjižničar bilježi datum prihvata građe i istu smješta u izdvojenu zatvorenu prostoriju za dezinfekciju i karantenu na minimalno 72 sata. Nakon proteka tog vremena, svaka se knjiga dezinficira te vraća na svoje mjesto na polici.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime